Ottakaa maitovalmisteet avuksi lasten ylipainon ehkäisyyn, yhdistys kehottaa

Maitovalmisteiden kulutus voi vähentää ylipainon ja lihavuuden riskiä lapsilla ja nuorilla, selviää tuoreesta 10 tutkimusten tulosten meta-analyysistä.

Eniten maitovalmisteita käyttävillä lapsilla ja nuorilla oli 38 prosenttia pienempi ylipainon riski kuin vähiten maitovalmisteita käyttävillä. Jokainen päivittäinen maitovalmisteannos pienensi ylipainon riskiä 13 prosentilla, Maito ja terveys ry tiedottaa.

Maitovalmisteiden hyödyt ylipainon ehkäisyssä johtunevat kehon rasvaprosentin alenemisesta ja suhteellisen rasvattoman kudoksen lisääntymisestä.

- Maitovalmisteet ovat paitsi terveellisten ravintoaineiden lähde, myös tämän meta-analyysin tulosten takia suositeltavia elintarvikkeita lapsille ja nuorille, toteavat tutkijat johtopäätöksissään.

Meta-analyysin tutkimuksiin osallistui 46 000 lasta ja nuorta, joita seurattiin keskimäärin kolmen vuoden ajan. Mukaan valitut tutkimukset on tehty USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Hong Kongissa, Kiinassa ja Ruotsissa.

Suomessa suositellaan kouluiästä lähtien koko perheelle 5–6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa päivittäin. Leikki-ikäisille riittää 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 1 viipale juustoa, Maito ja terveys ry muistuttaa.