Outo oikeusistunto: tuomari ja lautamiehet täysin eri mieltä – syytteet koskivat todella törkeitä rikoksia

Tuomarin mielestä mies syyllistyi kaikkiin tekoihin, toisen lautamiehen mielestä seksuaalirikokset jäivät kokonaan näyttämättä.

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut miehen ehdolliseen vankeuteen seksuaalirikosjutussa, jossa oikeuden puheenjohtajana toimineen käräjätuomarin ja lautamiesten näkemykset erosivat merkittävästi toisistaan.

Vuonna 1986 syntynyt mies oli uhriin vanhempaan rinnastettavassa suhteessa.

Häntä syytettiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsenraiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta kajoamisesta lapseen. Syyttäjän mukaan rikosten tekoaika oli lähes kymmenen vuotta ja uhri oli niiden alkaessa 6-vuotias.

Syyttäjän mukaan mies oli muun muassa useita kertoja sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa, kun tämä oli 11–12-vuotias ja päihtynyt miehen tarjoamasta alkoholista.

Lisäksi miehen syytettiin vuosien varrella useita kertoja kosketelleen uhria rintojen sekä sukupuolielimen päältä vaatteiden päältä ja alta. Myös osaan näistä teoista liittyi syyttäjän mukaan alkoholin antamista uhrille.

Toinen lautamiehistä olisi tuominnut sakkoja

Seksuaalirikosten lisäksi miestä syytettiin räjähderikoksesta ja ampuma-aserikoksesta, jotka tämä myönsi.

Mies oli muun muassa säilyttänyt kuutta luvallista ampuma-asetta lain vastaisesti lukitsemattomassa kaapissa ja muualla asunnossa.

Asia ratkaistiin käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa. Käräjätuomari olisi lukenut miehen syyksi kaikki syytteet ja tuominnut tämän kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Ensimmäinen lautamiehistä olisi hylännyt seksuaalirikoksia koskeneen syytteen kokonaan ja tuominnut miehen räjähde- ja ampuma-aserikoksesta sakkoihin. Toinen lautamiehistä katsoi, että osa seksuaalirikoksista tuli näytetyksi, mutta osa ei.

Äänestystuloksena miehen syyksi luettiin törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen kajoaminen lapseen sekä räjähde- ja ampuma-aserikos.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä maksamaan korvauksia uhrilleen.

STT ei julkaise tuomitun nimeä uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut