Pääsyöttöpumput eivät ole ydinturvallisuudelle kriittisiä osia – Stuk valvoo silti OL3:n vaurioituneiden pumppujen korjausta tai vaihtoa

Pumpuissa ei ole muuta erityistä kuin koko: yksi pumppu kuluttaa tunnissa yhtä paljon sähköä kuin omakotitalo puolessa vuodessa. Ilman pumppuja laitosta ei voi käyttää sähköntuotantoon.

| Päivitetty

Olkiluoto 3:n (keskellä) koekäyttö koki jälleen kovan kolauksen, kun turbiinilaitoksen kaikista pääsyöttövesipumpuista löytyi vaurioita. Mahdollista vaikutusta laitoksen säännöllisen tuotannon alkamiseen ei ole vielä arvioitu.

Säteilyturvakeskus (Stuk) valvoo myös Olkiluoto 3:n (OL3) syöttöpumppujen korjausta tai vaihtoa. Näin on siitä huolimatta, että vaurioituneet pumput eivät vaikuta ydinturvallisuuteen.

– Stuk valvoo laitoksen koekäyttöä kokonaisuutena, sanoo projektipäällikkö Essi Vanhanen Stukista.

Vaikka pumput ovat turbiinilaitoksella, ne kuuluvat Stukin hyväksymien ja valvomien niin sanottujen tarkastuslaitosten tarkastusalueelle.

Vaurioita kaikissa

Teollisuuden Voima (TVO) kertoi edellisviikolla, että OL3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa oli havaittu vaurioita.

Viime viikon lopulla tietoa täsmennettiin. Kyseessä ovat säröt kaikissa syöttövesipumpuissa ja tarkemmin sanottuna niiden juoksupyörissä.

Pumput eivät liity suoraan ydintekniikkaan, vaan ydinreaktiossa muodostuvan lämmön muuttamiseen sähköksi.

– Pääsyöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesisäiliöistä esilämmittimien läpi höyrystimien sekundääripuolelle, missä vesi höyrystyy ja höyry johdetaan turbiinille, Vanhanen selvittää.

Turbiini puolestaan pyörittää generaattoria, jossa liike muuttuu sähköenergiaksi.

Hyvin suuria pumppuja

OL3:n turbiinilaitoksessa on neljä pääsyöttövesipumppua. Ne ovat tavanomaista tekniikkaa, jota käytetään muuallakin kuin ydinvoimaloissa.

Poikkeuksellista on ainoastaan pumppujen koko.

– Kyseessä on iso pumppu. Sähkömoottorin ottoteho on lähes kymmenen megawattia, kapasiteetti reilu 800 kiloa sekunnissa ja antopaine lähes 100 baaria, Vanhanen luettelee.

Yksi pumppu kuluttaa siis tunnissa yhtä paljon sähköä kuin sähkölämmitteinen omakotitalo reilussa puolessa vuodessa.

Sähköntuotanto estyy

Vaurioituneet juoksupyörät ovat se osa, joka saa varsinaisen "pumppaustuoton" aikaan.

Niinpä laitosyksikköä ei voida käyttää sähköntuotantoon ilman syöttövesipumppuja. Tämä tekee tilanteesta tukalan koko Suomen sähkötilanteelle.

TVO ei ole vielä kertonut, pyritäänkö juoksupyörät korjaamaan vai joudutaanko ne vaihtamaan. Myöskään varaosien saatavuudesta ei ole kerrottu julkisuuteen.

Vanhasen mukaan pumput eivät kuitenkaan kuulu niin sanottujen ydinturvallisuuden kannalta kriittisiin osiin.

Kriittiset varaosat on määritelty ydinvoimalan turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa. Näitä varaosia on ohjeistuksen mukaan oltava laitospaikalla valmiina.

Yllätti asiantuntijat

Pumppujen vaurioitumisen syy ei ole vielä selvillä, eivätkä laitostoimittaja tai TVO ole toistaiseksi pystyneet kertomaan arviota korjausaikataulusta edes Stukille.

– Perussyyselvitys on menossa ja tämän jälkeen saadaan lisätietoa asiasta, Vanhanen sanoo.

Tilanne on joka tapauksessa yllättänyt esimerkiksi ydintekniikan asiantuntijat, kuten LUT-yliopiston ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärisen.

– Kyllä niiden olisi kuulunut kestää 2040-luvulle asti, hän totesi Iltalehdelle viikonloppuna.

Muokattu 31.10. klo 15.15: Lisätty kommentti aikataulusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut