Päihdeongelmaisten parakit tyhjenivät – viimeinen virallinen asukas poistui maaliskuussa, mutta alueella on nähty asumisen merkkejä vielä muutama viikko sitten

Hyvinvointialue ei halua huonokuntoisia rakennuksia omaan käyttöönsä.

Päihdeongelmaisille tarkoitetut parakit sijaitsevat Nortamonkadun ja vt8:n varrella. Vaikka viimeinen virallinen asukas on poistunut jo maaliskuussa, on alueella näkynyt liikettä vielä muutama viikko sitten.

Raumalla Nortamonkadun ja valtatie 8 varrella olevat päihdeparakkiasunnot ovat tyhjentyneet asukkaista. Viimeinen virallinen asukas poistui maaliskuussa. Tosin vielä pari viikkoa sitten parakeissa on havaittu asukkaita.

– Nämä asukkat eivät ole hyvinvointialueen asukkaita. He ovat sitten jotain muita. Pitäisikö puhua parakin valtaajista, toteaa Satakunnan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastuualuejohtaja Matti Järvinen.

Rauman kaupungin aikoinaan käyttöön ottamat parakkiasunnot ovat keränneet historiansa aikana paljon negatiivista huomiota muun muassa asuntojen heikon kunnon vuoksi. Parakkiasumisen olisi pitänyt olla vain väliaikainen asumismuoto, mutta usein siitä muodostui Raumalla pidempiaikainen asumismuoto.

Kaikkiaan asuntoja oli käytössä yhteensä 10.

Parakit olisi järkevää purkaa

Sote-uudistuksen myötä parakit siirtyivät Rauman kaupungilta Satakunnan hyvinvointialueen hallintaan, joka vuokraa niitä kaupungilta kolmen vuoden ajan.

Onko hyvinvointialueella suunnitelmia parakkien uusiokäyttöön?

– Tavoitteena oli, että parakkiasuminen Raumalla loppuu. Nyt parakit ovat tyhjillään, emmekä tule ottamaan niitä enää käyttöön, sanoo Järvinen.

Järvinen lisää, että parakkien nykykunto on niin huono, että ne olisi järkevintä purkaa pois.

– Meillä on myös toiveena saada lyhennettyä kolmen vuoden vuokrasopimusta, sillä rakennukset ovat käyttökelvottomia.

Rauman kaupungin tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula vahvistaa, ettei parakkien tulevaisuudesta ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.

– Tiedämme, että hyvinvointialue haluaa purkaa parakkien osalta vuokrasopimuksen aikaisemmin. Emme ole kuitenkaan neuvotelleet vielä asiasta. Samaan kokonaisuuteen liittyy muitakin sote-kiinteistöasioita.

Häätöjä annetaan nyt helpommin

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran vuoden 2022 tilastojen mukaan Raumalla on 12 asunnotonta. Luku ei ole kuitenkaan koko totuus.

– Tilastoa täyttävällä ei ole täyttä tietoa kaikkien kuntalaisten tilanteista, ainakin tuttavien ja sukulaisten luona majailevia on enemmän kuin mitä tilastoista saadaan selville, sanoo Järvinen.

Raumalla asunnottomien määrä on kuitenkin kasvussa. Suunnalle löytyy myös syy.

– Olemme huomanneet, että häätöjä annetaan nyt entistä helpommin. Tämä uusi suuntaus oli näkyvissä jo viime syksynä, sanoo Sillanpielen toimintakeskuksen kuntouttavan päihdetyön esimies Anna Dunder.

Apua tulisi hakea ajoissa

Kun häätöjä annetaan enemmän, tietää se myös asiakasmäärien kasvua Sillanpielessä, jossa on muun muassa 13 tukiasuntoa.

– Meidän tehtävämme on tukea asiakasta ja löytää hänelle asunto. Sillanpielen tukiasunnot ovat tarkoitettu vain väliaikaista asumista varten. Toki täytyy myöntää, että asuntojen löytäminen erityisesti vapailta markkinoilta on usein vaikeaa.

Dunder haluaa muistuttaa, että apua kannattaa hakea mahdollisimman varhain, vaikka se voi tuntua vaikealta.

– Jos apua hakee ajoissa, voi häätökin jäädä toteutumatta.

– Erityisen hienoa olisi, jos vuokranantajat olisivat yhteydessä etupainotteisesti sosiaalitoimeen silloin, kun vuokralaisella ilmenee ongelmia vuokranmaksussa tai yleisessä arjen hallinnassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut