Päihteet yleistyvät lastensuojeluilmoitusten syynä Raumalla

Raumalaisnuorten uutisiin asti päätyneet korkeat promillemäärät ovat herättäneet huolta, toteaa lastensuojelutyön päällikkö Johanna Ylikoski . Sosiaaliohjaaja Sarita Kiuru jatkaa, että tapaukset kertovat siitä, että nuoret käyttävät isoja määriä alkoholia.

Tätä trendiä vastaan Raumalla on yhä käytössä varhaisen puuttumisen mahdollistava Pullo pois -toimintamalli, joka aloitettiin hankkeena vuosina 2006–2007.

Käytännössä yhteistyömalli tarkoittaa sitä, että poliisi tekee ilmoituksen lastensuojelulle, jos löytää nuorelta alkoholia. Matalan kynnyksen takia ilmoitus tehdään, vaikka nuori ei olisi päihtynyt.

– Yksi siideritölkki voi näyttää pieneltä, mutta taustalla voi olla jotain muuta huolta tai sitä voi löytyä keskustelun aikana, Kiuru kuvailee.

Raumalla tehtiin viime vuonna yhteensä 986 lastensuojeluilmoitusta. Niistä nuoren omaan päihteiden käyttöön liittyi 188, joista noin 40 oli Pullo pois -ilmoituksia.

– Päihteiden käyttöön liittyvien ilmoitusten osuus on noussut koko ajan. Nyt se on jo lähes 20 prosenttia kaikista ilmoituksista, taustoittaa Ylikoski.

Muut kuin Pullo pois -kategoriaan kuuluvista nuorten päihteidenkäytön ilmoituksista vastaavat poliisin lisäksi Rauman seudun päivystys, sosiaalipäivystys, koulut, yksityishenkilöt tai esimerkiksi kriisikeskus.

986:sta lastensuojeluilmoituksesta 529 koski eri lapsia ja nuoria. Näistä ikähaarukaltaan 13–17-vuotiaita oli 228 eli noin 43 prosenttia.

Pullo pois -ilmoitusten määrä on sen sijaan yllättäen lievässä laskussa. Taustalla vaikuttanee poliisien resurssien vähennys, koska akuutit asiat ajavat varhaisen puuttumisen ohi.

– Todellisuus on jotain aivan muuta kuin ilmoitusten lukumäärä, Kiuru myöntää.