Paikallisen ruoan suurin haaste piilee kaupungin keittiöissä

Säkylässä aloitellaan kalamassan valmistamista särjistä ja pienen pienistä ahvenista. Jouni Aaltonen Kolvaan Kalasta uskoo, että paikallisen tuotteen valtti on tuoreus.

– Kala nousee pääasiallisesti Pyhäjärvestä ja massa saadaan nopeasti ruoan valmistajalle. Tämä on olennaista maun kannalta. Kalamassan näyte-eriä on lähtenyt eri valmistajille, ja raaka-aineesta on kuulunut hyvää palautetta, noin puoli vuotta kalamassaa valmistanut Aaltonen sanoo.

Aika onkin otollinen paikallisen ruoan tuotannon lisäämiselle. Lähiruoka saa jatkuvasti lisää hyllytilaa kauppaketjujen myymälöissä ja on kysyttyä ravintoloissa.

– Paikallisesta ruoasta ollaan nykyään kiinnostuneita kaikkialla. Lähiruoalle on kysyntää myös julkisissa keittiöissä, joiden hankinnoissa hinta ei enää ole ainut kriteeri vaan myös makuun kiinnitetään huomiota, Satafoodin toimitusjohtaja Jari Lehmusvaara sanoo.

Julkisten keittiöiden osalta haaste on säännöllisesti tarvittavan ruoan suuri määrä.

– Innovatiivisuutta tarvitaan ja yksi ratkaisu voisi olla erilaiset tuottajaringit. Lisäksi eri kaupunkien kannattaa ottaa mallia toisiltaan, Lehmusvaara jatkaa.

Hän pitää paikallisesti merkittävänä onnistumisena sitä, että leipä Rauman kaupungin keittiöihin tulee Eurajoelta.

Kolvaan Kalan isäntä Jouni Aaltonen pyrkii siihen, että Säkylässä tuotettavaa kalamassaa toimitettaisiin tulevaisuudessa myös suurkeittiöihin, kuten Rauman kaupungin ruokapalveluun.

– Hyvät raaka-aineet ovat nimittäin nykyään kaikille tärkeitä, hän sanoo.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta.