"Painan hommia melkein enemmän kuin työelämässä", sanoo raumalainen putkiasentaja Markku Junnila – Satakunnan eläkeläisistä joka viides tekee työtä

Eläkkeen ohella työskentelevät raumalaiset Markku Junnila ja Marjaana Timari-Muurinen kertovat, mikä työssä vetää puoleensa vielä eläkkeen ohellakin.

Kun on koko ikänsä tehnyt töitä, ei oikein osaisi olla ilmankaan, sanoo Markku Junnila. Viisi vuotta sitten eläköityneelle putkiasentajalle töitä riittää niin, että välillä on pakko kieltäytyäkin. Junnila kuvattiin kokoamassa vesimittaria kerrostalotyömaalla Raumalla.

Kulamaalainen putkiasentaja Markku Junnila tuli eläkeikään viisi vuotta sitten. Sen jälkeen töitä on riittänyt oikeastaan enemmän kuin koskaan aiemmin. "Kesäkuussa tuli 50 vuotta putkitöitä täyteen. Nyt painan hommia melkein enemmän kuin silloin, kun olin vielä oikein työelämässä", Junnila tokaisee.

Pari vuotta eläköitymisen jälkeen kului ansiotöissä muilla työnantajilla. Kolme vuotta sitten Junnila pani pystyyn oman toiminimen – ja töitä riittää.

– Välillä on pakko kieltäytyäkin. Minua on tosin haukuttu siitä, että en osaa sanoa ei, Junnila nauraa.

Lähes 30 prosenttia on kiinnostunut työstä

Eläkkeensaannin ohella työtä tekevä Junnila ei ole yksin. Eläkelaitos Kevan tällä viikolla julkistaman kyselytutkimuksen mukaan Satakunnassa eläkeläisistä 19 prosenttia eli lähes viidennes kertoi tekevänsä eläkkeellä palkkatyötä.

Enemmistö (17 prosenttia) kertoi tekevänsä sitä epäsäännöllisesti, pari prosenttia säännöllisesti.

Valtakunnallisesti vastaavat luvut olivat 18 ja 9 prosenttia. Peräti 28 prosenttia niistä eläkeläisistä, jotka eivät työtä juuri nyt, kertoi olevansa kiinnostunut työstä eläkkeen ohella.

Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen toteaa tiedotteessa pitävänsä työstä kiinnostuneiden eläkeläisten määrää huomattavana.

– Paljon on puhuttu osaajapulasta. Meillä näyttäisi olevan eläkeläisten joukossa paljon sellaisia osaajia, jotka olisivat kiinnostuneet jonkinlaisesta työnteosta. Olen aivan varma, että sopivien työmahdollisuuksien osuminen kohdalle voisi saada mittavan joukon tekemään työtä eläkkeen ohella, Kainulainen sanoo.

"Koin, että olisi vielä hyviä työvuosia jäljellä"

Juuri tällainen sopiva työmahdollisuus aukesi raumalaiselle Marjaana Timari-Muuriselle hänen jäätyään eläkkeelle Rauman kaupungilta laaja-alaisen erityisopettajan työstä.

– Kun jäin eläkkeelle, minulle tarjottiin tilaisuus osa-aikaiseen työhön yksityisellä puolella eli Rauman Freinetkoulussa. En tuntenut itseäni lainkaan eläkeläiseksi, vaan koin, että minulla olisi vielä hyviä työvuosia jäljellä, Timari-Muurinen sanoo.

Kolmatta vuotta eläkkeellä oleva Timari-Muurinen työskentelee nyt Freinetkoulussa kahtena päivänä viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Hän auttaa oppilaita, joilla on oppimisvaikeuksia ja huolehtii lisäksi oppilashuollosta sekä puheopetuksesta.

– Pääasiallinen syy sille, että jatkan, on se että pidän työstäni niin mielettömästi. Työnantaja on tullut niin joustavasti vastaan, että olemme saaneet sovittua sellaiset ehdot ja työsopimuksen, joista kumpikin osapuoli hyötyy.

Kotona loikoilu ei sopisi töihin tottuneelle

Samoin Markku Junnilalle ensisijainen syy tehdä töitä vielä eläkkeelläkin on se, että työstä nauttii. Ilmankaan ei oikein osaisi olla.

– Olen koko ikäni tottunut töitä tekemään. Jos jäisin kotiin loikoilemaan, en olisi tällaisessa kuosissa kuin nyt olen, Junnila sanoo.

Kevan kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas työtä tekevä eläkeläinen koki tuntevansa itsensä hyödylliseksi työtä tehdessään. Yhtä suuri osa koki, että heillä on työelämälle vielä annettavaa.

Reilu viidesosa kertoi tekevänsä työtä, koska kokee työnsä henkisesti palkitsevaksi.

Palkka on mukava lisä eläkkeen päälle

Valtakunnallisella tasolla Kevan kyselyyn vastanneista 42 prosenttia mainitsi työnteon syyksi sen, että työtä tekemällä saa lisätuloja.

Sen paremmin Timari-Muurinen kuin Junnilakaan eivät työtä ensisijaisesti rahan vuoksi tee, mutta molemmat toteavat sen olevan mukava lisä eläkkeen päälle.

– Taloudellista pakkoa minulla ei ole, mutta meikäläinen käyttää rahaa sen verran luonikkaasti, että nyt saa viettää sellaista mukavaa elämää. Eläkerahalla ei juuri juhlita, sanoo Junnila.

Timari-Muurinen sanoo, että palkan tuoma lisä on taloudellinen helpotus. Lisäksi se vielä korottaa tulevaa eläkettä.

– Tämä on loistava systeemi, että eläkeläinen saa käydä töissä ilman, että se vaikuttaa (negatiivisesti) eläkkeeseen, Timari-Muurinen toteaa.

Pikkuviikonloppuja ja lapsenvahtihommia

Sekä Markku Junnila että Marjaana Timari-Muurinen sanovat nauttivansa vapaudesta, jonka eläkkeen ja työn yhdistäminen tuo tullessaan.

Junnila valitsee työnsä ja työaikansa itse. Lapsenlapsia vahtimaan Kaarinaan ehtii hyvin vaikka joka viikko.

Timari-Muuriselle kahden viikoittaisen työpäivän rytmi sopii hyvin.

– Olen sitä itsekseni nauranut, että minulla on neljän päivän viikonloppu ja keskellä viikkoa vielä "pikkuviikonloppu". Keskiviikkona on usein varsin sunnuntainen olo, toteaa Timari-Muurinen.

Kumpikin toteaa aikovansa jatkaa töitä niin kauan kuin työ tuntuu mielekkäältä ja terveys antaa myöden.

– Tätä tehdään just niin kauan kuin se tuntuu mukavalta. Ihmiselämä on sellainen, että se voi päivässä kimpsauttaa kaiken nurinpäin. Kauheaa sekin olisi, jos joutuisi sairaalan pedille pitkäksi aikaa kitumaan, sanailee Markku Junnila.

Näistä syistä työnteko eläkkeellä ei kiinnosta

Oheinen juttu kertoo eläkeläisistä, jotka käyvät töissä ja nauttivat siitä. Entä ne, jotka eivät eläkkeellä töitä tee?

Kevan kyselytutkimukseen vastasivat myös tällaiset eläkeläiset. Heille merkittävin peruste olla tekemättä työtä on eläkkeen myötä saatu vapaus. Tätä mieltä oli 38 prosenttia vastaajista.

Lisäksi 13 prosenttia totesi, ettei palkkatyön tekeminen yksinkertaisesti enää kiinnosta.

Joka neljäs kertoi, että eläke tarjoaa riittävän toimeentulon eikä tarvetta työnteolle siksi ole.

15 prosenttia vastaajista puolestaan sanoi, ettei mielekästä työtä ole ollut heille tarjolla.

Niistä, jotka eivät ole palkkatyöstä kiinnostuneet, useat kertoivat olevansa helpottuneita päästyään pois työelämästä.

Kevan tutkimukseen haastateltiin yhteensä 4357 suomalaista eri puolilta Suomea.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut