KOHTI TABLOIDIA: Painoaikataulun muutos haastaa etenkin urheilutoimitusta

Sanna Sivusalon kouluratsu Pasats on ollut yksi urheilutuottaja Kimmo Mäkeläisen kohtaamista vaativista haastateltavista. Tulevaisuudessa omat haasteensa urheilutoimitukselle asettaa lehden aikaistuva painoaikataulu. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Sanomalehti Länsi-Suomi käy kuluvan kevään aikana läpi kaksi isoa muutosta: lehteä aletaan julkaista reilun viikon kuluttua tabloidikokoisena ja sen painopaikka vaihtuu Saloon.

Painopaikan vaihtuminen on etenkin urheilutoimitukselle iso muutos, sillä samalla lehden painoaikataulu menee uusiksi ja iltaisin lehti pitää saada valmiiksi tunti ja vartti nykyistä aikaisemmin. Länsi-Suomi lähtee vastaisuudessa painoon illalla kello 22.

– Urheilusivut valmistuvat nykyiselläänkin viimeisten joukossa, mutta aikataulumuutos lienee kriittisin juuri urheilutoimitukselle, päätoimittaja Janne Rantanen sanoo.

Selvimmin uusi painoaikataulu vaikuttaa Lukon arkipeleistä kirjoitettaviin juttuihin. Edelleen normaaleista runkosarjapeleistä saadaan tulos lehteen, mutta jatkoeriin edenneistä pudotuspeleistä ei välttämättä. Lisäksi entisen laajuisia juttuja ei Lukon arkipeleistä todennäköisesti jatkossa pystytä tarjoamaan.

"Käytännössä toimittaja ei enää aja hallilta toimitukseen vaan säästää sen vartin ja kirjoittaa jutun hallilla."

– Lukon pelit päättyvät runkosarjassa arkisin noin iltayhdeksältä. Käytännössä toimittaja ei enää aja hallilta toimitukseen vaan säästää sen vartin ja kirjoittaa jutun hallilla, urheilutuottaja Kimmo Mäkeläinen kertoo.

Muiden paikallisten seurojen ottelut kestävät pääasiassa Lukon otteluita vähemmän, joten suurin paine toimittajilla kohdistuu juuri kiekkoraportteihin.

– Mutta paineessahan ne timantit usein hioutuvat, Mäkeläinen heittää pilke silmäkulmassa.

Aivan uusi asia kymmenen pinnassa oleva painoaikataulu ei toki urheilutoimituksellekaan ole, sillä usein ainakin osa urheilusivuista on lähetetty painoon viimeistään kello 22.15.

– Aikataulut kasvattavat varmasti ennakkojuttujen merkitystä ja meillähän on mahdollisuus käsitellä pelejä tarkemmin myös verkossa Kiekkoareenassa, Mäkeläinen sanoo.

Kiekkoareenassa on jo viime kaudella ollut tarjolla muun muassa videokoosteita ja klippejä otteluiden kohokohdista jo pelin aikana.

Yksi painoaikataulun aikaistumisesta johtuva muutos koskee lottonumeroita.

– Loton ja jokerin tulokset eivät ehdi seuraavan päivän lehteen. Se on sula mahdottomuus, kun lottopallot pyörivät vielä siihen aikaan, kun meillä on lehti jo painossa, Mäkeläinen kertoo.

– Monella muulla isommalla lehdellä on ollut sama tilanne jo aikaisemmin, Rantanen sanoo.