Päivähoitoon kaivataan vaihtoehtoja

Lapin päivähoidossa tuppaa olemaan tukalaa. Tällä haavaa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

– Jos tämän hetken tilanteella mennään, on meillä syksyllä tarvetta uudelle päiväkotiryhmälle tai useammalle perhepäivähoitajalle, varhaiskasvatuksen aluejohtaja Päivi Halminen laskee.

Halminen kuitenkin muistuttaa, ettei vielä ole tiedossa, miten viimeaikaiset huonot uutiset esimerkiksi UPM:llä ja telakalla vaikuttavat päivähoidon kysyntään.

– Meillä on kuitenkin Lapin alueella hyvä syntyvyys. Lisäksi Lappi kaupungistuu ja tarpeet muuttuvat, Halminen linjaa.

Lapista puuttuvat kokonaan kevyemmät vaihtoehdot kuten avoin varhaiskasvatus. Tarvetta olisi myös erityis-, vuoro- ja virikehoidolle.

Lisähaasteensa Lapissa tuo se, että joukko pitkäaikaisia perhepäivähoitajia eläköityy lähiaikoina.

Lapissa on ollut esillä lähinnä kaksi tilavaihtoehtoa. Toinen on nyt jäissä, kun kunnantaloon tulee vain varaus varhaiskasvatukselle.

Toinen mahdollisuus on Myllytontun laajentaminen. Yksi päiväkodin ryhmä on jo sijoitettu palvelutalo Ursulaan. Ursulan asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti vanhuksille, mutta kaupunki on vuokrannut omistajayhdistykseltä yhden asunnon.

– Meillä on vastaavia arvioita mietinnässä koko kaupungissa. Kysyntä saattaa muuttua parissa kuukaudessa päälaelleen, kasvatus- ja opetusjohtaja Vesa Lakaniemi toteaa.

Lakaniemi kuitenkin myöntää, että kiinnostusta Ursulaan on.