Päiväkoti alkaa, tervetuloa! – uusi opas vanhemmille: "Ennen ajattelin, että täit ovat pahinta, mitä meidän perheelle voisi tapahtua"

Päiväkodin aloitus tuo tullessaan paljon uutta erityisesti lapselle, mutta se muuttaa samalla koko perheen arkea. Kuva: Markus Spiske

Miten päiväkotiarjen tuomaan muutokseen voisi valmistautua ja mitä vanhempien olisi hyvä tietää?

Suomen Vanhempainliiton ja Förbundet Hem och Skolan yhteistyössä laatima opas kertoo päiväkodin aloitukseen liittyvistä käytännön asioista, mutta lyhyesti myös lainsäädännöstä ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteista.

Päiväkodin henkilöstön rooli korostuu uuden perheen aloittaessa varhaiskasvatusta. Alussa on tärkeä käydä läpi päiväkodin ja lapsiryhmän tavoitteita ja tapoja.

Hyvään kodin ja päiväkodin väliseen yhteistyöhön kannattaa pyrkiä heti ensitapaamisesta lähtien. Toimiva yhteistyö on hyvä perusta onnistuneelle varhaiskasvatuspolulle ja sillä tuetaan lapsen kasvua, viihtymistä, oppimista ja turvallisuutta päiväkodissa. Myönteinen suhtautuminen päiväkodin aloittamiseen, auttaa lapsen hyvään alkuun.

Maksuttoman oppaan päiväkodin aloittamiseen voi ladata täältä.

Oppaasta poimittua

  • "Ennen ajattelin, että täit ja kihomadot ovat pahinta, mitä meidän perheelle voisi tapahtua. Nyt kun ne on koettu, tiedän että kaikkeen voi tottua. Toisten vanhempien antamat vinkit olivat parhaita."
  • ”Itse ostin monen vuoden ajan lounastauollani työpaikan lähellä olevasta kaupasta vastaleivottua leipää, jota lapset söivät pian päiväkotipäivän jälkeen, sillä talttui pahin nälkä ja se takasi minulle ruuanlaittorauhan.”
  • ”On kummallista huomata, että oma lapsi käyttäytyy päiväkodissa eri tavalla kuin kotona,  esimerkiksi hän ei kotona suostu syömään muuta kuin makaronia, mutta maistaa päiväkodissa kaikkea mitä eteen laitetaan.”
  • ”On kivaa, kun vastaan tulee teini, jonka tunnistaa oman lapsen päiväkoti- ja koulukaveriksi ja joka edelleen tuttavallisesti moikkaa. Niistä pienistä päiväkotilaisista kasvaa yllättävän nopeasti nuoria aikuisia."

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Papinpellossa leikitään ruhtinaallisissa oloissa

Vain tilaajille Vuoropäiväkodin kesät ovat kiireisiä Raumalla

Päiväkodeissa suositaan nyt aineettomia äitienpäivälahjoja

Vain tilaajille Kuin norssi, mutta pienille – Raumalle rakentuu ainutlaatuinen harjoittelupäiväkoti, jossa lapsia voidaan videoida tutkimustarkoituksiin