Pakettien sisällön kanssaon syytä olla tarkkana

Ulkomaille lähetettävien postipakettien sisällön rajoitukset ovat viime vuosina kiristyneet huomattavasti, kertoo Postin ulkomaanterminaalin päällikkö Ilkka Hallanoro.

Paitsi että kiellettyjen lähetettävien tavaroiden listalle on tullut lisää valvottavaa, myös viranomaisvalvonta pakettien tiimoilta on tiukentunut. Viime vuonna listalle tulivat esimerkiksi ampuma-aseet, niiden osat ja myös aseiden jäljennökset.

Aseita ja aseen osia Posti joutuu Hallanoron mukaan takavarikoimaan säännöllisesti, ja päänvaivaa aiheuttavat myös esimerkiksi kaasut.

– Lähetyksissä ei saa olla esimerkiksi hiuslakkaa tai suihkutettavaa deodoranttia, jotka aerosolin vuoksi kuuluvat tähän luokkaan. Myöskään palaviksi nesteiksi luokitellut kynsilakka ja hajuvesi eivät ole sallittujen listalla.

Ilotulitteiden ja hätärakettien lähettämisessä on Hallanoron mukaan myös jonkin verran epäselvyyttä, ja siksi niitä joudutaan säännöllisesti poistamaan lähetyksistä. Tähän ryhmään kuuluvat myös jopa tulitikut ja sytyttimet. Jopa soivat postikortit ovat kiellettyjen listalla niiden sisältämien paristojen vuoksi.

Yleisten rajoituksien lisäksi monissa maissa on maakohtaisia rajoituksia, joihin on hyvä tutustua ennen paketin lähettämistä.