Pakkanen ei ehkä nyt riko vesiputkia, mutta vakuutusyhtiölle luvassa on toisenlainen riesa: "Ehtinyt aiheuttaa vähintään mustelmia yhdelle jos toiselle"

Yksi asia erottaa alle nuoremmat vanhemmista siinä, miten liukkauteen varaudutaan.

| Päivitetty

Liukkailla keleillä sattuu herkästi kaatumistapaturmia. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Muuttuvat sääolosuhteet tuovat tullessaan jälleen uudenlaisia haasteita.

Esimerkiksi vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola Länsi-Suomi keskittyi vielä viime viikolla tiedotteessaan vesiputkien jäätymiseen kovien pakkasten ja niitä seuranneen lauhtumisen myötä.

Nyt murheena ovat toisenlaiset haasteet. 

– Kovien pakkasten jälkeen nopeasti saapunut plussakeli toi mukanaan jään päälle kertyneen veden, mikä on jo ehtinyt aiheuttaa vähintään mustelmia yhdelle jos toiselle. Pakkasten pian kiristyessä vesi jäätyy jälleen ja kun päälle sataa lunta, odotettavissa on vaikeasti ennakoitavissa olevia salakavalia liukkaita kohtia, ennustaa Lähi-Tapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Ville Sampolahti yhtiön keskiviikkoisessa tiedotteessa.

Yhtiön toteuttaman Arjen katsaus -kyselyn mukaan Satakunnan seudulla asuvista lähes kolme neljästä kertoo joko kaatuneensa tai joutuneensa ajoneuvo-onnettomuuteen liukkaalla säällä. Kaatuessaan itsensä on loukannut 62 prosenttia vastaajista.

Varautumisessa olisi vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi nastakengät valitsee keskimäärin 20 prosenttia alle 45-vuotiaista, kun taas yli 45-vuotiaissa vastaava luku on jopa 50 prosenttia.

– Uskallan väittää, että kengät ovat ratkaisevassa asemassa valtaosassa liukkaan kelin kaatumisista. Jos siis nasta- tai kitkakengät tai liukuesteet eivät tule kysymykseen, on jalassa syytä olla vähintään talvikäyttöön tarkoitetut kengät, Sampolahti ohjeistaa.

Näin liukastumisvahinkojen vastuita ja korvaamisia tulkitaan

Lähde: Lähi-Tapiola Länsi-Suomi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut