Pakkasyöt tekevät tuloaan, oletko varautunut kylmyyteen puutarhassa?

Harsoa saatetaan tarvita puutarhassa keväälläkin, mutta nyt on taas aika valmistautua käyttämään hallaharsoa kylmän uhatessa, vinkataan Biolanilta. Kuva: Kaija Ulmanen

Viimeistään nyt kannattaa alkaa Rauman seudullakin miettiä, mitkä puutarhan yksivuotiset kasvit tahtoo pelastaa pakkaselta, muistuttaa Biolan Oy. Viime yö oli kylmä, samoin torstain ja perjantain vastaisina öinä lämpötila saattaa laskea pakkaselle tai ainakin lähelle nollaa.

Ensimmäinen pakkasyö nujertaa arat kesäkukat ja vihannekset. Osan kasveista voi nostaa sisälle turvaan ja osa kannattaa suojata puutarhassa. Kaikkein arimpia kylmälle ovat huonekasvit. 

– Nyt on viimeinen hetki nostaa pensaan alle kiikutetut joulukaktukset, kliiviat ja orkideat sisälle, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Sisälle tuotavista huonekasveista poistetaan kellastuneet lehdet ja huonokuntoiset versot.

– Koska huonekasvit ovat tottuneet ulkona korkeampaan ilmankosteuteen, kannattaa niiden sisäilmaan tottumista helpottaa sumuttelemalla lehdistöä. Myös merileväuutteen lisäys sumutusveteen piristää kasveja, Kerttula neuvoo.

Osa yrteistä on herkkiä yöpakkaselle, ja esimerkiksi basilikan lehdissä alkaa näkyä kylmettymisen aiheuttamia tummia laikkuja jo ennen pakkasia.

– Ruukutusvaiheessa yrttien ylipitkät varret leikataan, ja leikattujen versojen lehtisato säilötään kuivaamalla, Kerttula sanoo.

Monivuotisista yrteistä rosmariini, laventeli, salvia ja sitruunamelissa eivät yleensä kestä talvea, vaan ne kannattaa koettaa talvettaa sisällä.

Kasvimaalla kurkku, kurpitsa ja tomaatti paleltuvat herkästi, joten kylmän uhatessa ne kannattaa peittää hallaharsolla.