Pakolaisia sijoitettu Satakuntaan tänä vuonna vähän

Satakunnassa ely-keskuksen kuntapaikoille on tänä vuonna elokuun loppuun mennessä sijoitettu vain 19 pakolaista.

Osa heistä on oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja osa tilapäistä suojelua saavia henkilöitä. Ely-keskuksella on sopimus pakolaisten vastaanottamisesta ja kuntaan osoittamisesta kaikkien Satakunnan kuntien kanssa.

Kaikki kuluvan vuoden sijoitukset on tehty Poriin. Kuntapaikkoja vuodelle 2023 on Satakunnassa 136–176.

Kuntapaikalla tarkoitetaan ely-keskuksen ja kunnan välistä sopimusta pakolaisten määrästä, jonka vastaanottamiseen kunta kunakin vuonna sitoutuu.

Kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta vuodelle 2023 on sovittu Huittisten ja Euran kanssa.

Ukrainalaisia asettunut pysyvämmin vähäisesti

Elokuun puolivälissä vastaanottojärjestelmään kirjautuneita ukrainalaisia oli Satakunnassa 2004. Heistä yli vuoden Suomessa olleita on yli 1 100 henkeä, jotka ovat oikeutettuja hakemaan kotikuntamerkintää.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan kotikuntamerkintää Satakunnan kunnista on kesäkuun loppuun mennessä hakenut 247 ukrainalaista.

– Pääsääntöisesti kotikuntamerkintää ovat Satakunnassa hakeneet henkilöt, jotka ovat saaneet työpaikan ja ovat sen myötä asettautuneet Suomeen jäädäkseen. Myös valtakunnallisesti kotikuntamerkintöjen hakeminen on ollut ennakoitua vähäisempää, Satakunnan ely-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Päivi Juhala kertoo.