Palautettujen neulojen määrä kasvoi Porissa – "Huumeiden käyttöä paljon"

Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen

Porin perusturvakeskuksen terveysneuvontapiste Helppiin palautettiin vuonna 2015 yhteensä 132 500 likaista neulaa, mikä on noin 38 000 neulaa enemmän kuin edellisvuonna.

Vuoden aikana iältään 18–58-vuotiaita asiakkaita kävi kaikkiaan 126. Myös asiakkaiden määrä kasvoi vuodessa liki neljänneksellä.

– Lisääntyneet kävijä- ja vaihtomäärät osoittavat, että alueellamme on paljon suonensisäisten huumeiden käyttöä. Samalla ne kertovat siitä, että Helpin asiakkaat kokevat sen tarjoaman palvelun tarpeelliseksi, eivätkä halua tartuntatautien leviävän, hoitaja Vesa-Matti Lehtinen sanoo.

Perusturvan yhteistoiminta-alueella oli vuonna 2015 15 uutta hepatiittitartuntaa. Uusia HIV-tartuntoja ei kirjattu lainkaan. Uusien C-hepatiittitartuntojen määrä on laskenut viiden vuoden takaisesta yli kolmanneksella.

Syyskuussa 2011 ovensa avannut Helppi tarjoaa suonensisäisten huumeiden käyttäjille ohjausta ja neuvontaa käytön lopettamiseen ja tartuntatauteihin liittyvissä asioissa. Tavoitteena on vähentää päihteistä ja päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja ja tartuntatauteja.