Paleleva Pele kaipaa lämmintä päälle

Paukkupakkasilla omistaja varustautuu päästä varpaisiin lämpimästi, mutta koira lähtee mukaan lenkille vaatteetta. Pitäisikö siis perheen nelijalkaisellekin laittaa vermeet niskaan vai riittääkö pelkkä turkki suojaksi?

Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unholan mukaan lemmikin pukeminen on tapauskohtausta, mutta pääosin ne eivät kaipaa ylimääräistä suojaa tavallisilla lenkeillä. Koiran karva riittää eristeeksi, varsinkin, jos sillä on runsas pohjavilla.

Kylmänsietokyky on yksilöllistä, saman rodun edustajissa voi olla palelijoita ja lämminverisiä. Selvää on, että kovin lyhytkarvaiset tai jopa karvattomat rodut voivat kaivata takkia. Myös kovin matalat rodut, kuten mäyräkoira, saattaa palella ainakin vatsastaan.

Liike suojaa kylmältä

Jos takki hankitaan, tulisi sen olla mahdollisimman käytännöllinen ja suojata erityisesti suuret lihakset ja vatsan.

Unhola ei lähtisi palelijoillekaan laittamaan jalkaan töppösiä.

Tärkeää on myös, että koira saisi liikkua asusta huolimatta mahdollisimman vapaasti. Jos esimerkiksi hännän liikkeet rajoittuvat vaatteen vuoksi, saattaa se vaikeuttaa toisten koirien kanssa kommunikointia, josta puolestaan voi seurata turha kärhämä.

Asua tärkeämpi suoja kylmää vastaan on liike, reippaalla lenkillä ei kylmä pääse yllättämään. Toisena suojana on lenkin pituus.

– Jos on kovin kylmä, kannattaa tehdä mieluummin useampi lyhyt lenkki kuin pari pitkää, Unhola toteaa.

Koiraa ei saa jättää pakkaseen odottamaan esimerkiksi pidemmän kauppareissun ajan. Jos lähdetään viikonloppuna perheen kanssa useamman tunnin ulkoiluretkelle ja luvassa on pysähdys nuotiopaikalla tai laavulla, voi koirallekin harkita mukaan lämmikettä pysähdyksien ajaksi.

Helle on pahempi

Vaikka omistaja nauttisikin enemmän kesähelteillä lenkkeilystä kuin paukkupakkasilla ulkoilusta, voi tosiasiassa moni koira suosia kylmää.

– Koira voi piristyä ja reipastua kylmällä kelillä, kun taas helteellä se vaikuttaa tuskaiselta,k eikä välttämättä halua kävellä pitkiä lenkkejä. Aika moni koira pitää mieluummin hieman liian kylmästä kuin kuumasta kelistä.

Kissatkin palelevat pakkasella

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä muistutetaan, että ulkoilevat kissat eivät kestä kovia pakkasia sen enempää kuin koiratkaan, eikä niitä pidä päästää tuolloin valvomatta ulos.

Kovin kylmällä ulkona harhailevan kissan voi ottaa sisään lämmittelemään ja jos kissan koti ei ole tiedossa, on se toimitettava aina paikkakunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan. Ulvonta ja maukuminen, liikkeiden hidastuminen, lihasvapina ja suojapaikkaan hakeutuminen ovat merkkejä siitä, että eläimellä on kylmä ja se on vietävä lämpimiin tiloihin.

Miten sinun lemmikkisi pukeutuu talvella? Lähetä meille ”muotikuva”: raumalainen@marvamedia.fi