Paljonko kansanedustajat tienaavat, entä paljonko ministerit?

Tällä hetkellä ei ole tietoa, säilyvätkö palkkiot nykyisellään. "Odotamme mielenkiinnolla, tuleeko korotus ja millainen se on", eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo.

Kansanedustajan palkka nousee jokaisen uudelleen valinnan yhteydessä.

Hallintojohtaja odottaa mielenkiinnolla, milloin palkkiot nousevat

Kansanedustajien palkkiota ja kulukorvauksia ei viime vuonna muutettu.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa valituiksi tulleet kansanedustajat alkavat nauttia kansanedustajan kuukausittaista palkkiota, jonka suuruus määräytyy eduskuntakausien määrän mukaan.

Ensimmäisen kauden edustajan palkkio on tällä hetkellä 6 614 euroa. Toisen ja kolmannen kauden edustajat saavat 6 945 euroa ja neljännen kauden edustaja 7 408 euroa.

Muita palkkioita ovat esimerkiksi valiokuntapuheenjohtajan palkkio ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan palkkio.Ministerit saavat ministerin palkkion lisäksi puolet kansanedustajan palkkiosta.

Palkkiot ovat veronalaista tuloa.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, säilyvätkö palkkiot nykyisellään.

– Ne ovat palkkiotoimikunnan päätettävissä, eikä toimikunta ennakoi, milloin kokous pidetään tai mitä tulee tulokseksi. Odotamme mielenkiinnolla, tuleeko korotus ja millainen se on, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo.

Jokainen kansanedustaja saa verotonta kuukausittaista kulukorvausta. Ministerillä se on puolet kansanedustajan kulukorvauksesta. Kotipaikasta riippuen korvaus on hieman alle tuhannesta eurosta rahdun yli 1 800 euroon.

– Jos edustaja esimerkiksi tekee kotimaan matkan eli vaikkapa valiokunta käy tutustumassa metsäkeskukseen, siitä ei saa kotimaan päivärahaa. Tai jos liikkuu omalla autolla omassa vaalipiirissä, siitä ei saa kilometrikorvauksia. Nämä vertautuvat ikään kuin tavallisiin ihmisiin. Tavallisesti palkansaajalle korvataan päivärahaa tai kilometrikorvauksia.

Kulukorvauksesta on korvamerkitty noin 480 euroa kuukaudessa asuntoon pääkaupunkiseudulla niille, jotka on valittu muista kuin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä.

– Sillä ei saa minkäänlaista asuntoa Helsingistä. Toisin sanoen, jos edustaja tulee vaikka Oulusta tai Turusta, tämä asuntokulu syö kulukorvauksen perusosaa, Rauhio selittää.

Lisäksi kansanedustajat maksavat eduskuntaryhmälleen maksua, joka otetaan kulukorvauksesta.

– Kulukorvaus on yli 20 vuotta vanha ja summat ovat myös yli 20 vuotta vanhoja. Ikään kuin vuokrat eivät olisi nousseet tai polttoaineen hinnat yli 20 vuoteen, Rauhio sanoo.

Viime vuosina eduskunnan tauko on alkanut kesä–heinäkuun vaihteessa ja istunnot jatkuneet syyskuun alussa.

- Mutta kansanedustaja, joka ei osallistu eduskuntaryhmänsä kesäkokoukseen, ei ole niin sanotusti nousujohteessa, Rauhio muotoilee.

Hän muistuttaa, että äänestäjät odottavat edustajan näyttäytyvän kotipaikkakunnalla, joten politiikan syksy alkaa jo elokuun aikana.

– Joulunalusviikolla alkaa joulutauko, tammikuu on tavallisesti istuntotaukoa, mutta voi tulla valiokuntamatkoja, ja tämä sitoo osaa kansanedustajia. Eduskuntatyö alkaa taas helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Kotipaikkakunnalla aktiivisuus kuntapolitiikassa tai vähintään järjestötyössä on Rauhion mukaan edellytys uudelle kaudelle pääsyyn.

– Edustaja joka osallistuu vain täysistuntoihin ja valiokunnan kokouksiin, eikä osallistu kotipaikkakunnalla mihinkään, on varmasti viimeisen kauden edustaja.

Kansanedustaja voi Rauhion mukaan pitää harkitsemansa määrän vanhempainvapaata, jonka ajan hän on kokonaan täydellä palkalla.

– Onhan meillä monta työehtosopimusta, joissa ensimmäiset kuukaudet ovat täydellä palkalla. En muista yhdenkään edustajan jääneen hoitovapaalle.

Rauhion mukaan vanhempainvapaata pidetään pikemminkin vähän kuin paljon.

Ministerin on erottava tehtävästään vanhempainvapaan ajaksi.

Taksin käyttö?

– Isot taksikulut syntyvät siitä, kun esimerkiksi Paltamosta tai Sallan kunnasta ajetaan lähimmälle lentoasemalle. Siitä tulee helposti kolminumeroinen summa, eihän siellä ole lentokenttäbusseja. Kyllä Suomea pitää saada edustaa muualtakin kuin etu-Töölöstä. Siitä syntyy väistämättä näitä taksikuluja, Pertti Rauhio sanoo.

Kokouksiin eduskuntatalon ulkopuolelle mentäessä maksimihinta yhdelle taksimatkalle on 70 euroa.

– Se on korkea hinta, eikä kovin tavanomainen. Uuden taksilain myötä yksittäisten matkojen hinnat ovat olleet matalampia.

Eduskunnasta erottaminen on harvinaista. Pertti Rauhio toteaa, että jos edustaja on tuomittu vankeusrangaistukseen, ehdolliseenkin, voi eduskunnan määräenemmistö todeta, ettei edustaja voi jatkaa tehtävässään.

– Teoriassa, jos edustaja olisi kuukausia poissa ilmoittamatta mitään syytä, voitaisiin todeta että edustajan toimi on lakannut. Minulla ei ole tietoa, että näin olisi koskaan tapahtunut.

Eroaminenkaan ei ole helppoa, vaan siihen täytyy olla hyvä syy.

Eduskunnasta pudonnut tai pois jättäytynyt voi saada 1–3 vuoden ajan sopeutumisrahaa, jonka vähimmäismäärä on Rauhion mukaan parin tuhannen euron luokkaa.

– Tämä vertautuu muiden palkansaajien ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Entisellä kansanedustajalla ei ole samanlaista aktivointivaatimusta kuin muilla työttömiksi joutuneilla.

Teksti: Sari Sarelius

Fakta: Kansanedustajan ja ministerin palkkiot ja korvaukset

Kansanedustaja: 1. kaudella 6 614 euroa/kk, 2. ja 3. kaudella 6 945 e/kk, 4. kaudella 7 408 e/kk.Puhemiehen palkkio 13 390 euroa/kk, varapuhemiesten 10 441 euroa/kk.Valiokunnan puheenjohtaja: 744 euroa lisäpalkkiota/kk.Suuri valiokunta, perustuslaki-, ulkoasiain-, valtiovarain- ja tarkastus­valiokunnat: puheenjohtajan lisäpalkkio on 1 226 euroa/kk.Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan lisäpalkkio on 744 euroa/kk. Valtiovarainvaliokunnan muiden jaostojen puheenjohtajien lisäpalkkio 491 euroa/kk.Eduskuntaryhmän puheenjohtajan lisäpalkkio, kun ryhmässä 16 tai enemmän kansanedustajaa: 1 226 euroa/kkEduskuntaryhmän puheenjohtajan lisäpalkkio, kun ryhmässä on 3–15 kansan­edustajaa: 744 euroa/kk. Yhden tai kahden edustajan ryhmän johtajalle ei lisäpalkkiota.Ministerin palkkio määräytyy varapuhemiesten ja pääministerin palkkio puhemiehen palkkion mukaan.Kulukorvaukset 986,81 euroa /1 315,75 euroa/ 1 809,15 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut