Palkitun raumalaisyrityksen kädenjälki näkyy niin Rapalan uistimissa kuin Fiskarsin kirveissä: "Emme niin haluakaan itsestämme tehdä numeroa"

Vuoden yritykseksi palkitulla Muottituotteella on edelleen samoja asiakkaita ja työntekijöitä kuin sen 1970-luvun alkuvuosina.

Raumalaisen Muottituotteen Jukka Nurmi ja Jouko Nurmi kertovat, että muun muassa Oras on ollut asiakaskumppanina aivan alkutaipaleilta lähtien.

Raumalaisen Muottituote Groupin eteiseen kun astuu, edessä avautuu useampi lasinen vitriinikaappi täynnä tuttuja esineitä.

Arkipäivän tuotteita kuten hanoja, kertakäyttöaterimia, kännykänkuoria ja mustaoranssisisa puutarhatuotteita.

Harva kuitenkaan tietää, että muun muassa Rapalan uistimissa ja Fiskarsin kirveessä on taustalla raumalaista kädenjälkeä.

– Emme niin haluakaan itsestämme tehdä numeroa. Meillä on asiakkaina monen eri alan ihan huippunimiä, joten ei tässä voi ylpistyä koskaan. Asiakkaat kyllä keksivät aina uusia tapoja, joilla he pystyvät meitä haastamaan. Niin sen pitääkin mennä, Rauman Vuoden yritykseksi valitun Muottituote Group Oy:n tehtaanjohtaja Jukka Nurmi kertoo.

Tuotantoa kotiutettu Suomeen

Vuoden yritys tai aiemmin Vuoden yrittäjä on palkittu vuodesta 1976 lähtien.

Palkinnon myöntäneen Rauman Yrittäjät -säätiön Timo Frimodig kertoo, että kisa viiden kandidaatin kesken oli tiukka.

– Muottituotteen draivissa erityisesti lämmitti se, että olette saaneet kotiutettua tuotantoa Kiinasta Suomeen. He ovat myös merkittävä työllistäjä, ei Raumalla kuitenkaan niin montaa yli 70 henkilöä työllistävää yritystä ole, Frimodig kehui.

Jukka Nurmi kertoo, että yrityksen palkintokaapissa tuore tunnustus nousee kunniapaikalle.

– Olimme ihan puulla päähän lyötyjä. Emme ole koskaan tehneet asioita tähdätäksemme tällaisiin, vaan olemme keskittyneet omaan juttuumme. Hieno kruunu kuitenkin 50-vuotisjuhlavuodelle.

Suomalainen yrityskulttuuri vahvuutena

Vuonna 1973 perustettu Muottituote on nojannut aina vahvaan osaamiseen muottien valmistuksessa, mutta myös pitkiin asiakkuuksiin.

Jukka Nurmi ja hänen isänsä, perustaja Jouko Nurmi kertovat, että matkapuhelinbisneksen nousukaudella alan toimijat kuiskuttelivat korvaan, että Raumalla alettaisiin tehdä muotteja ainoastaan kännykkäjäteille kuten Nokialle ja Ericssonille.

– Olisi hetken ollut kiva olo tehdä vain niitä, mutta onneksi isä oli silloinkin kovapäinen. Pidimme kiinni vakioasiakkaistamme.

– Oras ja Rapala ovat olleet asiakkaitamme ihan 1970-luvulta lähtien. Edelleen teemme yhteistyötä heidän kanssaan, Jukka Nurmi kertoo.

Kumppanuusasiakkaat ovat hänen mukaansa monella tavalla erittäin tärkeitä.

Pitkän historian aikana kumppanit oppivat tuntemaan toistensa toimintatavat, ja koko Muottituotteen henkilökunta tietää heti asiakasyrityksen vaatimustason.

– En vaihtaisi yhtäkään kotimaista asiakastamme kilpailevaan ulkomaiseen. Tykkään suomalaisesta yrityskulttuurista. Se on vahvuus, jota ei korosteta riittävästi. Kun silmiin katsotaan ja jotain sovitaan, niin ei sitä tarvitse paperille aina kirjoittaa. Luotettavuus on hyvällä pohjalla Suomessa.

Hiusten halkominen sallittua

Jos perinteitä on kunnioitettu asiakkuuksissa, on jatkuvuus ollut myös työntekijöissä vahvaa. Tehtaan palveluksissa työskentelee nimittäin edelleen samat nimet, jotka 1970-luvulla tulivat yritykseen ensimmäisinä ulkopuolisina työntekijöinä.

Jukka Nurmi kuitenkin kertoo, että tehtaalla on myös monia hyviä nuoria kehittymässä.

Koneistajista on kova pula, mutta hänen mukaansa tilanne on ollut sama niin kauan kuin yritys on ollut toiminnassa.

– Tekemällä täällä oppii. En edes voi vaatia oppilaitosta, että he selittäisivät millaista tämä työ on. Koeaika on tärkeä niin työnantajalle kuin -tekijälle. Työssä sen vasta näkee, onko tuollainen näpertäminen häntä varten vai ei.

Muottituotteen tehtaalla kirjaimellisesti näperretään, sillä Jukka Nurmen esimerkiksi lääketeollisuudessa puhutaan tuhannesosamilleistä.

– Jos ottaa oman hiuksen, on se seitsemän sadasosamilliä. Jos sen halkaisee, on se meille vielä ihan hirveän iso mitta, hän naurahtaa.

Rauman Yrittäjät palkitsivat jäsenyrityksiään

Rauman Yrittäjät kokoontuivat perinteikkääseen syysjuhlaansa Seminaarinmäelle 28. lokakuuta.

Vuoden yrityksenä palkitun Muottituote Group Oy:n lisäksi kunniaa sai Mikko Kiviharjun Mixa Oy Vuoden yksinyrittäjänä.

Kiviharjun erityisosaamiseen kuuluvat monipuoliset valo- ja tapahtumatekniikan toteutukset ja tapahtumatuotannon konsultointi.

Vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittiin Ilma-Otamo Oy:n Tommi Otamo. Ilma-Otamo Oy:n erityisvahvuutena ovat ilmastoinnin säätötyöt, kokonaistoimitukset sekä suunnittelua sisältävät perusparannukset.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut