Palkkatuki poiki ensimmäisen vakituisen työpaikan

Monilla vastavalmistuneilla on selkeät haaveet tulevasta ja vahva kuva siitä, että työuran alku on aivan kulman takana. Työllistyminen on monesti kuitenkin vaikeaa, kuten 35-vuotias raumalainen Kimmo Nordblom aikoinaan huomasi.

– Opiskelin tietotekniikkaa ja valmistuin vuonna 1999. Lähdin innolla hakemaan töitä. En laskenut, kuinka monta hakukirjettä lähetin, mutta 25 ikävuoden jälkeen hakemusmäärät lopahtivat valtavasti. Ei vain riittänyt enää motivaatio.

Vaikka oman alan töitä ei löytynyt, yritti Nordblom monia vaihtoehtoja.

– Tein monenlaisia niin sanottuja yhdeksän euron töitä. Olin muun muassa siivoojana. Työpätkiä ei vain koskaan jatkettu.

Pienien työpätkien lisäksi hän kävi monia kursseja. Vuonna 2010 hän alkoi Rauman Seudun Katulähetyksen kautta kouluttautua metallialalle. Pitkän työttömyyden vuoksi hän kävi myös kuntouttavassa työtoiminnassa ja työpajalla työkokeilussa.

Ammattipätevyyden saavuttamisen jälkeen raumalainen metallialan yritys SCC Installation Oy tarjosi Nordblomille töitä palkkatuen kautta.

– Työrytmiin pääseminen oli aluksi vaikeaa. Muut asiat melkein näkee jo koulussa, paitsi kiireeseen oppii vasta töissä.

– Enemmän jännitti silti se, miten sopeudun työyhteisöön. Täällä otettiin todella hienosti minut vastaan, vuosi sitten yritykseen ensi kertaa tullut Nordblom muistelee.

SCC Installationin Jarno Koponen kertoo, ettei heillä ollut palkkatuesta aikaisemmin kokemusta. Hänen mukaansa nopeasti kuitenkin yrityksessä huomattiin, että uudessa työntekijässä on potentiaalia.

– Hänellä on ollut koko ajan asenne kohdallaan. Hän on oppimishaluinen ja joustava työntekijä. Tämän perusteella palkkatuesta on hyvät mielikuvat, Koponen toteaa.

Nyt palkkatuki on vaihtunut koneistajana työskentelevällä Nordblomilla ensimmäiseen vakituiseen työhön.

– Vastaavassa tilanteessa oleville sanon, että luovuttaa ei saa missään vaiheessa. Monesti se kävi mielessä.