Palokunnat kisaavat Suomen mestaruudesta viikonloppuna

Palokuntien SM-kilpailut järjestetään 17. toukokuuta Nivalassa. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu 28 yleisen sarjan ja kolme veteraanisarjan joukkuetta vapaaehtois- ja teollisuuspalokunnista ympäri Suomea. Satakunnasta kisaan osallistuu Euran ja Lapin VPK:t.

Kilpailun järjestävät Suomen Palopäällystöliitto ja tämän vuotisena yhteistyökumppanina Jokilaaksojen pelastuslaitos. Kilpailun tämän vuotinen teema on pelastustoiminta maa- ja metsätaloudessa.

Palokuntien Suomen mestaruudesta ja kilpailun pääpalkinnosta eli Jehu-maljasta on kilpailtu jo vuodesta 1952.

Kilpailussa on kolme osaa: tieto-, taito- ja kalustokilpailu. Tieto- ja taito-osuuksissa mitataan kilpailuyksikön jäsenen tiedollista ja taidollista osaamista. Kalustokilpailu testaa yksikön tiedollista ja taidollista kokonaisosaamista hälytyksenomaisessa tehtävässä. Kilpailuyksikkö, jolla on suurin yhteenlaskettu pistemäärä kolmen eri osakilpailun jälkeen, palkitaan kiertopalkinnolla.
Vuodesta 2007 kilpailussa on ollut mukana myös veteraanisarja, jonka kilpailu koostuu kalustokilpailusta.

Kilpailun tarkoituksena on kohottaa ja edistää palokuntien tietoja ja taitoja todellisten hälytystehtävien varalle kilpailusuorituksiin valmistautumalla. Tavoite on, että kilpailun voittamiseen tarvitaan sekä tietoa että taitoa yhdistettynä ripeään suoritukseen.

Kilpailutapahtumaan osallistuu vuosittain noin 35 palokuntaa ja 250 kilpailijaa sekä lähes 200 järjestelytehtävissä toimivaa.