Paluumuuttaja Toni Koivisto: "Kuvailen itseäni raumalaistuneeksi ylitorniolaiseksi"

Nyt tukevasti Raumalla. Kuva: Elmeri Elo

Rauman Lukon hyökkääjä Toni Koivisto muutti Raumalle 14-vuotiaana. Täysin raumalaiseksi hän ei lukuisista Rauman-vuosistaan silti ole valmis itseään tituleeraamaan.

– Sanoisin, että olen raumalaistunut ylitorniolainen, juuristaan ylpeä mies muotoilee korrektisti.

Jääkiekko on ollut iso osa Koiviston elämää jo lukuisten vuosien ajan. Se on kuljettanut häntä myös ympäri maan ja maailman. Lukossa pelattujen juniorivuosien jälkeen vuonna 2005 omaksi seuraksi vaihtui Tampereen Ilves ja vuonna 2008 Oulun Kärpät.

– Tampere oli toki Raumaan verrattuna isompi kaupunki. Jääkiekko vei arjessa paljon aikaa, joten kovin kattavasti kaupungin menoon ei ehtinyt päästä sisälle. Tampereen murrekaan ei päässyt tarttumaan kolmen kauden aikana puheeseen, Koivisto muistelee.

Oulu taas oli lähempänä synnynseutua ja Ylitorniota, joten Pohjoisessa pelatessa oli omalla tavallaan alusta alkaen kotoisa olo.

– Oulussa pelit jäivät yhteen kauteen ja sieltä suunnaksi otin KHL:n, Koivisto kertaa.

Vaikka Koivisto oli tätä aiemmin jo käynyt Venäjällä, tarjoili Magnitokorsk kiekkoilijalle omanlaisensa kulttuurishokin.

– Kulttuuri oli todella erilainen Suomeen ja Raumaan verrattuna. Isot rautatehtaat värittivät kaupunkikuvaa, eikä siellä varmasti ilma aina ihan puhtainta ollutkaan, Koivisto muistelee.

Perhe oli hänen matkassaan mukana noin puolen kauden ajan.

– Venäjällä ehti tutustua kaupunkiin vielä vähemmän kuin Suomessa pelatessa. Välillä pelireissuilla saatettiin olla viikkokin kerrallaan isojen välimatkojen vuoksi. Kaiken kaikkiaan KHL oli hieno ja erilainen kokemus, jota en kyllä vaihtaisi pois.

Venäjältä Koiviston tie vei seuraavaksi Ruotsiin ja SHL:ään.

– Ruotsi on hyvin Suomen kaltainen maa, vaikka kieli siellä onkin eri.

Frölunda ja Luleå vaihtuivat tuttuun Rauman Lukkoon kaudeksi 2013–2014. Tämän jälkeen Koivisto on pysynyt tukevasti raumalaisissa kaukaloissa ja viime vuosina hän on kantanut rinnassaan varakapteenin A-kirjainta.

– Kun on ollut maailmalla, Raumalta on kaivannut tiettyä rauhallisuutta. Asumme perheen kanssa esimerkiksi hieman kaupungin keskustan ulkopuolelle, mutta välimatkat kaikkialle ovat silti lyhyitä. Eikä Raumalla tarvitse jonotella liikenneruuhkissa, Koivisto kehuu kotikaupunkiaan.

Hänen mieliaikaansa kesäisessä Raumassa on monen muunkin suosikki Pitsiviikko.

– Silloin tulee piipahdettua kaupungilla melkein päivittäin. Kesällä käymme jonkin verran myös merellä. Melkein jokaisella raumalaisella taitaa olla oma paatti, mutta me olemme toistaiseksi ainakin tehneet reissuja merellä naapurin paatilla, Koivisto kertoo.