"Paluuta normaalimpaan" – Alkuvuoden vakuutustoiminta tappiollista

Omakotitalojen palot kävivät kalliiksi. Sijoitustoiminnan tuotot käänsivät Lähi-Tapiolan tuloksen taas plussalle.

Elokuun myrskystä vakuutusyhtiölle aiheutui selvästi ennakoitua vähemmän korvattavaa.

Paluuta normaalimpaan, tiivistää toimitusjohtaja Pasi Aakula Lähi-Tapiola Länsi-Suomen alkuvuoden. Yhtiön tammi-kesäkuun tuloksessa se näkyy roimana tulosparannuksena.

Viime vuoden kokonaistulot olivat kymmenisen miljoonaa euroa pakkasella. Tämän vuoden alkupuolisko näyttää jo 9 miljoonaa euroa plussaa.

– Viime vuosi oli sijoitusmielessä äärimmäisen huono. Nyt markkinat ovat alkaneet toipua, selittää talousjohtaja Jussi Seppälä.

Yhtiön liiketulos kuitenkin supistui viimevuotisesta parilla miljoonalla eurolla.

– Kustannukset ovat nousseet ja vahinkomäärät kasvaneet. Muun muassa useita omakotitaloja on palanut. Alkuvuoden perustoimintamme olikin tappiollista, kertoo Aakula.

Elokuun myrskystä vakuutusyhtiölle aiheutui selvästi ennakoitua vähemmän korvattavaa.

– Alueellamme ei osunut laajoja tuhoja. Vielä ei parane huokaista helpotuksesta, sillä syysmyrskyt ovat vasta tuloillaan, tuumii Aakula.

"Perusbisneksessä isojakin haasteita"

Ilmastonmuutos koettelee vakuutusalaa tulevaisuudessa.

– Myrsky- tulva- ja maastopalojen riski kasvanee. Säiden lämpeneminen on jo kaksinkertaistanut metsien hyönteisvahingot.

Finanssialan yritykset ovat kertoneet hyvistä tuloksistaan.

– Pankki- ja vakuutusalalla menee hyvin. Korkotason nousu hyödyttää pankkeja, sijoitustuotot nostavat vakuutusyhtiöitä, arvioi Aakula.

Perusvakuutusbisneksessä hän näkee aika isojakin haasteita, jotka liittyvät muun muassa mielenterveyteen, liikkumattomuuteen ja ilmastonmuutokseen.

Aakulan mielestä olisi käytävä tiukkaa keskustelua siitä, kuka korvaa mitäkin. Esimerkiksi lintuinfluenssaa tai salmonellaa ei korvaa vakuutusyhtiö, vaan yhteiskunta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut