Pamppu paukkuu patjoihin Suojantiellä – turva-ala muuttuu yhteiskunnan ja asiakkaiden mukana, ja pulmiakin on: "Kyllä se näkyy väkisin osaamisessakin"

Suojantiellä kelpaa opiskella, arvioi Winnovan turvallisuusalan lehtori Tero Koivisto. Ammatillisen koulutuksen reformi on kuitenkin aiheuttanut haasteita.

| Päivitetty

Pamppu paukkuu suojapatjaa vasten, kun Veeti Nummila antaa näytön osaamisestaan. Iskut patjalla vastaanottaa tottuneesti lehtori Tero Koivisto, joka eläytyy tilanteeseen äristen, muristen ja kiroillen.

– Pysähdy tai lyön patukalla! Nummila on ilmoittanut kuuluvasti useaan otteeseen ennen iskujen antamista.

Muun muassa tällaista on turvallisuusalan opiskelu Winnovan kampuksella Raumalla.

Tilat sijaitsevat Suojantiellä, niin sanotulla merikoulun mäellä, jonne turvallisuusala muutti muutamia vuosia sitten.

Ensi vuonna samalle kampukselle saadaankin lisää Winnovan koulutusaloja.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Suojantien kampus kasvaa

Ammatillista koulutusta tarjoavan Winnovan tiloissa Raumalla on tapahtunut ja tapahtuu joitakin muutoksia.

Vielä viime lukuvuonna Satamakadulla toimineet opintotoimisto ja kassapalvelut ovat palvelleet elokuun alusta lähtien Suojantiellä. Sinne on siirtynyt myös osa hallinnon henkilöstöstä.

Vuoden päästä useampikin koulutusala siirtyy Suojantielle.

Tällä hetkellä siellä opiskellaan turvallisuusalan lisäksi merenkulkualaa. Syksyllä 2021 sinne siirtyvät kokonaan tai osittain lisäksi rakennusala, sähkö- ja automaatiotekniikka, talotekniikka sekä kunnossapito.

Muut koulutusalat jäävät Satamakadulle, jossa ne siirtyvät vuonna 2023 valmistuviin uusiin tiloihin.

Toimivaltuuksista toimintamalleihin

Länsi-Suomi vieraili Suojantiellä kun käynnissä oli vartijan fyysisen voimankäytön perusosa.

Voimankäyttö on kuitenkin vain yksi osa vartijan töistä. Esimerkiksi patukan käyttö on varsin äärimmäinen keino ratkaista tilanteita.

Ennen kaikkea kyse on asiakaspalvelutyöstä ja omien toimivaltuuksiensa tuntemisesta. Ensisijainen lähestymistapa on aina puhuminen.

Joskus kohtaamisissa syntyy kuitenkin väkivallan uhka.

– Silloin on oltava olemassa toimintamallit, joita pystyy toteuttamaan stressin allakin. Tietyt lainalaisuudet täytyy oppia, ja kaikki tekeminen täytyy kytkeä lainsäädäntöön, kuvailee Tero Koivisto.

Harjoittelua "kaupassa" ja valvontahuoneessa

Lisäksi turva-alalla työskentely tai alan opiskelu on muutakin kuin vartijan hommia. Opiskelijoille tarjotaan kolme pääsuuntausta: vartiointi, turvallisuustekniikka ja pelastus.

Esimerkiksi tekniikkaan onkin Rauman kampuksella panostettu. Koivisto esittelee esimerkiksi toisesta kerroksesta löytyvää valvontahuonetta isoine näyttöineen ja koneineen.

Saman käytävän varrella on "kauppa" eli myymälää muistuttava tila. Hyllyjen välissä voidaan simuloida vaikkapa näpistystilanteita.

Reformi on haaste, harjoittelupaikoista pulaa

Vaikka tilat ja tekniikka ovat monilta osin kunnossa, liittyy ammatilliseen opetukseen lehtori Tero Koiviston mukaan myös monia pulmia.

– Esimerkiksi voimankäytön koulutus on määrällisesti vähentynyt, mikä on hirvittävä sääli. Kyllä se näkyy väkisin osaamisessakin.

Ammatillisen koulutuksen reformi on osoittautunut haastavaksi toteuttaa käytännössä. Monet muut työt vievät Koiviston mukaan aikaa olennaiselta eli opiskelijoiden opettamiselta.

– Raumalla on tällä hetkellä myös pulaa hyvistä työssäoppimispaikoista.

Asiakas voi kyseenalaistaa auktoriteetteja

Palataan siihen, että turva-alan ammattilaisen työ on kohtaamiseen perustuvaa asiakaspalvelutyötä.

Miten asiakaskunta sitten on muuttunut? Asiaa lienee hyvä kysyä Koivistolta, jolla on kokemusta alalta useammalta vuosikymmeneltä.

– Kyllä yhteiskunta tuntuu olevan tietynlaisessa murroksessa. Paljon ihmisiä on jotenkin heitteillä, ja se näkyy siinä, miten auktoriteetteihin suhtaudutaan. Asenne turva-alan työntekijöihin on monella sellainen, että heitä kyseenalaistetaan, Koivisto luonnehtii.

Koulutuksen kautta turvallisuusammattilaisille pyritään kuitenkin antamaan välineitä toimia mahdollisimman monenlaisten ihmisten kanssa.

– Asiakkaan kohtaaminen vaatii asiakaspalvelutaitoisen ja omat toimivaltuutensa hyvin tuntevan ammattilaisen. Sellaisia yritämme täällä kasvattaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut