Papas arrugudas on Kanariansaarten klassikko

Kanariansaarilla tarjoiltavat ryppyperunat ovat monien kanarialaisten ravintoloiden alkuruoka. Suolakuorelliset ryppyperunat on helppo valmistaa kotonakin.

Älä pelästy reseptissä olevaa suolan määrä. Kaikki suola ei imeydy perunoihin, sillä perunat keitetään kuorineen. Tarina kertoo, että alun perin ryppyperunat keitettiin merivedessä, mutta nykyisin hanaveteen lisätään reilusti suolaa.

Kanarianperunoiden tunnistettava ulkonäkö syntyy, kun lopun keitinveden annetaan hiljalleen haihtua kattilan pohjalta. Kun kaikki vesi on haihtunut, perunoiden pinta on peittynyt ohuelti suolasta.

Ryppyperunat syödään kuorineen, ja tarjoillaan tyypillisesti punaisen tai vihreän mojon kanssa.

Kanarialaiset ryppyperunat1 kg tasakokoisia kiinteitä perunoita¾ dl hienoa merisuolaavettäPese perunat. Älä kuori, muuten ylimääräistä suolaa pääsee imeytymään perunaan.

Laita perunat kattilaan ja lisää vettä niin, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola. Anna poreilla ilman kantta, kunnes perunat ovat kunnolla kypsiä. Kaada suurin osa vedestä pois, mutta jätä kattilan pohjalle pieni tilkka vettä, noin 1 sentin verran.

Laita kattila takaisin liedelle ja käännä levy miedolle lämmölle. Anna veden haihtua kattilan pohjalta, jolloin perunat saavat kauniin pinnan. Voit ravistaa kattilaa muutaman kerran haihtumisen aikana.Tarjoile mojon tai esimerkiksi tonnikalatahnan kanssa.

Mojo rojo2 uunissa paahdettua paprikaa1 pala vaaleaa kuivahtanutta leipää3 valkosipulin kynttä1 rkl paprikajauhettahieman tuoretta tai kuivattuapersiljaa½ dl oliiviöljyä1 sitruunamehua tai viinietikkaamaun mukaan kuivattua taituoretta chiliäsuolaamustapippuriaPaahda paprikat uunissa tai pannulla. Laita paahtuneet paprikat kulhoon, ja mittaa muut ainekset mukaan. Soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Mojossa saa olla pientä potkua.

Alun perin ryppyperunat keitettiin merivedessä.

Nykyisin hanaveteen lisätään reilusti suolaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut