Paperitehtaan lakko uhkaa kylmentää raumalaistaloja – REO: Lämmön riittävyyttä ei voida taata

Jos Paperiliiton ja UPM:n vaikea neuvottelutilanne johtaa lakkoon, se voisi jopa pysäyttää lämmöntuotannon Rauman Biovoimassa. Tilanne on ainutlaatuinen, eikä siihen ole varauduttu sopimuksissa.

| Päivitetty

Rauman paperitehdasta uhkaava lakko voisi pahimmillaan johtaa kaukolämpöpulaan ja hankaluuksiin jätevedenkäsittelyssä. Tilanne olisi erittäin poikkeuksellinen.

Rauman paperitehdasta uhkaava työtaistelu voisi pahimmillaan kylmentää kaukolämmitettyjä taloja ja vaikeuttaa jätevedenpuhdistusta. Jos UPM:n ja Paperiliiton vaikea neuvottelutilanne johtaa vuodenvaihteessa lakkoon, se koskisi tämänhetkisen tiedon perusteella myös Rauman Biovoiman voimalaitoshenkilökuntaa. Vastaava uhkakuva ei ole ollut esillä koskaan aiemmin.

– Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen tilanne. Tämän kaltaiseen tilanteeseen ei ole erillistä sopimusta, sanoo Rauman Energian (REO) toimitusjohtaja Marko Haapala.

Uhkakuvista keskusteltiin myös tiistaina kaupunginhallituksessa.

Lämpötakuuta poikkeustilanteessa ei ole

Rauman kaupungin energiayhtiö REO on Biovoiman vähemmistöosakas 28 prosentin osuudellaan. Loput omistaa Pohjolan Voima, josta UPM-Kymmene -konserni omistaa reilut 50 prosenttia.

Käytännössä Biovoiman laitosta operoi UPM.

– Paperiliitto on ilmoittanut meille, että mahdollisessa lakkotilanteessa paperiliittolaiset eivät tule takaamaan yhteiskunnan kannalta keskeisiä toimintoja missään UPM:n liiketoiminnassa, sanoo yhtiön Rauman-tehtaan johtaja Jari Mäki-Petäys.

Tämä ei siis rajaisi lakon ulkopuolelle myöskään niin sanottuja henkeä, terveyttä ja ympäristöä turvaavia tehtäviä.

– Käytännössä linjaus tarkoittaisi UPM Rauman-tehtaalla sitä, ettei Rauman Biovoiman voimalaitoksen toimintaa voitaisi taata lakon aikana.

Tässä on syytä huomioida, että Mäki-Petäys edustaa työmarkkinariidan toista osapuolta.

"Sopimuksetkaan eivät paljon auta"

Rauman Biovoiman osakassopimuksissa ei ole määritelty mitään kaukolämpöverkkoon jaettavaa minimitehoa poikkeustilanteissa. Haapala huomauttaa, että sellainenkaan ei välttämättä riittäisi nyt "turvatakuuksi".

–  Jos henkilökuntaa ei ole ajamaan laitoksia, sopimuksetkaan eivät paljon auta, hän sanoo.

Käytännössä tilanne on Haapalan mukaan se, että pahimmassa skenaariossa kaukolämpöä ei riitä kaikille. Se tosin edellyttäisi, että lakon aikaan osuisi myös tämän viikon kaltainen tai pahempi pakkaskausi.

REOlla on seitsemän omaa, öljykäyttöistä vara- ja huippulämpölaitosta eri puolilla kaupunkia. Niiden teho ei kuitenkaan kylmimmillä keleillä riitä koko kaukolämpöverkkoon.

– Mikäli pakkaset ovat -20 asteen luokkaa ja kaikki tuotanto joudutaan tekemään öljykattiloilla, joutunemme turvautumaan tehorajoituksiin. Näitä vaihtoehtoja selvitellään, Haapala sanoo.

Öljy palaa jo nyt, eikä riitä yksinään

Kaukolämmön tarve kaksinkertaistuu, kun lämpötila laskee nollasta 20 pakkasasteeseen.

Rauman Biovoima riittää tuottamaan Rauman koko kaukolämmöntarpeen 5-10 pakkasasteeseen saakka. Niinpä öljyä on poltettu jo esimerkiksi tällä viikolla.

Savu on noussut muun muassa Isometsän laitokselta, joka on REOn omista lämpölaitoksista tehokkain.

Biovoimassa palaa pääasiassa puu ja kierrätyspolttoaine. Runsas öljyn käyttö REOn omilla laitoksilla lisää roimasti kaukolämmön päästöjä ja on – pitkälti samasta syystä – myös kallista.

Vaikutuksia myös vesihuoltoon

Myös Rauman kaupungin sekä Eurajoen kunnan eteläosan viemäriverkostojen jätevedet puhdistetaan UPM:n operoimalla metsäteollisuuden yhteispuhdistamolla.

Mäki-Petäyksen mukaan mahdollisen lakon aikana ei voida taata myöskään puhdistamon toimintaa.

Yhdyskuntajätevedet joudutaan mahdollisesti käsittelemään kokonaan Rauman Veden omalla, Maanpäässä sijaisevalla kemiallisella puhdistamolla. Siellä puhdistustulos ei ole likimainkaan yhtä hyvä kuin biologisesti toimivassa yhteispuhdistamossa.

Rauman Veden liikelaitosjohtaja Jukka Vastamäen mukaan tilanteeseen on jo varauduttu, eikä Maanpäässä tarvita mitään merkittäviä teknisiä valmistelutoimia.

Ensimmäinen kerta

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Maanpäässä käsiteltäisiin kaikki kaupungin verkoston vesi sen jälkeen, kun HKScanin siipikarjateurastamo aloitti toimintansa Raumalla. Laitos tuottaa erittäin merkittävän määrän jätevettä, jonka koostumus poikkeaa lisäksi merkittävästi tavanomaisista yhdyskuntajätevesistä.

– Käsityksenä on, että kaikki kaupungin jätevedet voidaan käsitellä Maanpäässä myös poikkeustilanteessa, Vastamäki sanoo.

Asiaan liittyvä epävarmuus kuitenkin kasvaisi, jos lakko jatkuisi pitkään.

Kaupungin raakavesihuolto on sekin normaalitilanteessa suoraaan yhteydessä UPM:n vedenhankintaan, silä raakavesi otetaan metsäteollisuuden kanavasta.

Rauman Vedellä on kuitenkin oma, Eurajoen Pappilankoskesta vettä tuova putkiyhteys. Vastamäen mukaan se riittää tarvittaessa turvaamaan kaupungin vedensaannin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut