Paraislaisten poikien lasketteluriparin murheellinen loppu – 15-vuotias kuoli metsäisessä mäessä

Himos-yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoo, että laskettelukeskuksen hoidetut rinnealueet on merkitty, eikä rinnealueiden ulkopuolelle voi päätyä vahingossa.

| Päivitetty

Himoksen laskettelukeskuksessa Jämsässä lauantaina kuollut 15-vuotias poika oli hiihtolomaviikon laskettelurippileirillä, jolla on pitkät perinteet. Sama Länsi-Turunmaan ruotsinkielisen seurakunnan nuorisotyöntekijä on vetänyt leirejä jo yli kymmenen vuotta, ja tällä kertaa Himokselle Keski-Suomeen oli matkannut Paraisilta kahdeksan poikaa. Näin kertoo seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström STT:lle.

Poika oli lähtenyt merkittyjen rinteiden ulkopuolelle metsään laskemaan muutaman muun kanssa, poliisi kertoi aiemmin. Kirkkoherran saamien tietojen mukaan 15-vuotias poika putosi jyrkästä kohdasta.

– Tarkkaa kuvaa siitä minulla ei ole tiedossa.

Poliisi on kertonut onnettomuuden yksityiskohdista lähinnä sen, että poika ei törmännyt mihinkään ja oli tullut ilmeisesti joukon viimeisenä.

Himos: Ei voi päätyä vahingossa

Himos-yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoo, että laskettelukeskuksen hoidetut rinnealueet on merkitty, eikä rinnealueiden ulkopuolelle voi päätyä vahingossa.

Laskettelijoita ei toisaalta voida myöskään estää liikkumasta varsinaisen rinnealueen ulkopuolella.

– Meillä on 60 hehtaaria rinteitä, Ojala kuvaa alueen laajuutta.

Laskettelun yhteydessä tapahtuu tapaturmia säännöllisesti. Ojalan mukaan tapauksia on Himoksella 350–400 talvikaudessa, kun pienet venähdykset ja ruhjeet lasketaan mukaan. Ambulanssia tarvitaan noin kymmenessä prosentissa tapauksista.

Rinteissä on aina ensiaputehtäviin koulutettua henkilökuntaa päivystämässä.

Himoksella on Ojalan tietojen mukaan tapahtunut kaksi kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Toinen oli 1990-luvulla, toinen vuonna 2006.

Rinteessä jyrkkiä kohtia ja paljon lunta

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Kari Aaltion mukaan itse onnettomuuteen ei liity ulkopuolisia ihmisiä. Kuoliko poika tapahtumapaikalla?

– Mitä ilmeisemmin kyllä, Aaltio sanoo.

Rinteessä oli Aaltion mukaan jyrkkiä kohtia ja paljon lunta. Pojalla ei ollut Aaltion arvion mukaan paljoa laskettelukokemusta. Tarkkaa tietoa asiasta Aaltiolla ei kuitenkaan ollut.

Asiassa ei epäillä rikosta ja poliisi tutkii asiaa kuolemansyyn selvittämisenä. Poliisi suorittaa onnettomuuspaikalla teknisen tutkinnan.

– Dokumentoidaan, miten se on tapahtunut.

Aaltio kertoo, ettei hänen tiedossaan ole, oliko pojalla kypärää ja oliko hän liikkeellä suksilla vai laudalla. Pojan ystävät tekivät Ojalan mukaan ilmoituksen onnettomuudesta.

Kotona oli vastassa kriisiryhmä

Poikien rippileiri oli vielä kesken, mutta he lähtivät paluumatkalle jo lauantaina, Backström kertoo. Puolenyön maissa Paraisille saapuneita poikia oli vastassa kriisiryhmä.

Paraisten kirkko on tapahtuneen vuoksi avoinna maanantaina kello 18–21. Backströmin mukaan kirkossa oli tarkoitus järjestää hartaushetki vielä sunnuntaina.

– Otan syvästi osaa vanhempien ja lähiomaisten tilanteeseen ja olen todella pahoillani, että näin on päässyt käymään, mutta tapahtunutta ei voida peruuttaa, Backström sanoo.

– Varsinkin nuorille ja vanhemmille ja lähiomaisille voimia, voimia jatkaa eteenpäin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut