Parempi syödä monesti kuin kerralla ähkyyn asti

Kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on edelleen vahva. Lihatiedotusyhdistyksen mukaan seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan ostaa tai on jo ostettu tänäkin vuonna joulukinkku. Joulukinkkuja myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Kuva: Esa Urhonen

Jouluruuat voivat aiheuttaa herkkävatsaisille vaivoja, mutta yleisin syy vaivoihin on kuitenkin se, että syödään liikaa, valaisee ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

Rautakallion mukaan mistä tahansa ruuasta voi tulla vaivoja, jos syödään ylenmäärin.

– Kohtuukokoisia annoksia vaikka useita kertoja päivässä. Syödään rauhassa ja pureskellaan hyvin, on Rautakallion neuvo ähkyn välttämiseen.

– Kinkku voi olla huonosti sulavaa ja voi näin aiheuttaa vatsan kipuilua, Rautakallio muistuttaa.

Runsaasta kinkun syömisestä tulee pitkäksi aikaa täyteläinen olo, mutta se ei Rautakallion mukaan ole välttämättä miellyttävä olo.

Lanttu puolestaan voi aiheuttaa ilmavaivoja. Esimerkiksi kalkkuna on Rautakallion mukaan ruoka, josta ongelmia ei yleensä koidu.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.