Parhaat humoristit olkaapa hyvä! – Teuvo Salminen kokosi hauskimmat tyypit Sinivalkoiset suosikit -karikatyyrikirjaansa

Tekstit on kirjoittanut Lasse Lehtinen.

Yli 30 vuotta karikatyyrejä tehneeltä Teuvo Salmiselta ilmestyy ensimmäinen kirja vasta nyt. Suomalaisia humoristeja esittelevän karikatyyrikirjan tekstit on kirjoittanut Lasse Lehtinen.

Sinivalkoiset suosikit -karikatyyrikirjan kannessa on hauskuttajia kahdelta eri aikakaudelta. Pekka ja Pätkä sekä Justiina edustavat 1950–60-lukujen huumoria, Teräsleidit-elokuvan näyttelijäkolmikko Seela Sella, Saara Pakkasvirta ja Leena Uotila 2020-luvun.

Raumalaisen karikatyristin Teuvo Salmisen yhdessä professori Lasse Lehtisen kanssa tekemä tuore kuvateos esittelee tunnettuja suomalaisia humoristeja kautta aikojen.

Ensimmäinen kirja vasta nyt

Yllättävää on se, että julkaisu on yli 30 vuotta karikatyyrejä piirtäneen Salmisen ensimmäinen kirja. Hänen piirroksiaan on ollut esillä monissa sanomalehdissä ja karikatyyrit kuvittavat muun muassa ristikoita.

– Kirjan tekemistä olin pitkään miettinyt ja monet ovat sitä minulta kyselleet, Salminen sanoo.

Materiaalia – karikatyyrejä monista tunnetuista ihmisistä – oli vuosien aikana kertynyt runsaasti. Korona-aikana, kun torin varren galleria ammotti tyhjillään asiakkaista, Salminen siirtyi mökille värittämään uusiksi va

nhoja mustavalkoisia piirroksiaan. Kylkeen syntyi myös uusia.

Lasse Lehtistä ei tarvinnut maanitella

Kirjahanke konkretisoitui, kun Juhani Seppälä porilaisesta Printhausista otti yhteyttä. Tekstien kirjoittajaksi Salminen kysyi Lasse Lehtistä. Miehet olivat entuudestaan tuttuja, ja Lehtinen oli saanut oman karikatyyrimuotokuvansa Raumalta 2000-luvun alussa.

– Sain hänet innostumaan, tosin ei häntä kovin paljon tarvinnut houkutella.

Ajankohta kirjan julkaisemiselle on Salmisen mukaan mitä parhain.

– Tämä aika kaipaa huumoria, sillä niin vakavaksi kaikki on mennyt. Huumori on lääke mielialaan, sanoo Salminen.

Tarjontaa yli tarpeen

Karikatyyrikirjaan oli tyrkyllä paljon hauskoja persoonia, mutta lopulliseen kirjaan heitä päätyi 50. Salminen korostaa, että kirjan karikatyyrit eivät ole irvikuvia, ja niissä on korostettu henkilölle tyypillistä toimintaa.

– Suurta suurennetaan, pientä pienennetään. Piirroksessa liioitellaan aina henkilöiden persoonaa. Äksoni on aina hauskempi kuin potretti-ilme, avaa Salminen.

Kari oli idoli, Jope ystävä

Kirjan avaa Siiri Angerkosken Justiina jo mainituista Pekka ja Pätkä -elokuvista.

– Ehdottomasti yksi parhaimpia humoristeja.

Aikajänne ulottuu itsenäisyyden alkuvuosilta nykypäivään. Vanhimmasta päästä on nykypolville tuntematon Oke Tuuri, radiohupailu Kankkulan kaivon Tippavaaran isäntä.

Salminen nostaa esille kirjan galleriasta erityisesti Kari Suomisen, jota Lehtinen kuvaa kärttyisäksi suorapuhujaksi ja musikaalisen imitaattori Jope Ruonansuun.

– Kari Suomalainen oli idolini, huippu, jollaista ei hänen jälkeensä ole tullut. Joppe puolestaan oli hyvä ystäväni ja opetteli kanssani karikatyyrien piirtämistä. Hän kutsui minua Jopettajaksi ja itseään Joppilaaksi, Salminen muistelee kaksi vuotta sitten kuollutta koomikkoa.

Tuttuja naamoja

Tuttujen koomikkopersoonien joukossa on muun muassa Pirkka-Pekka Peteliusta, jota Lehtinen kuvaa ”kaksimieliseksi kansanedustajaksi”. Hänestä on Salmiselta kaksi piirrosta, joista toinen esittää Pulttibois-sketsisarjan lappalaishahmoa. Sen esittämistä Petelius pyysi anteeksi saamelaisilta 2019.

– Se oli aikanaan hyvä ohjelma, kreisiä, överiksi vedettyä huumoria.

Sinivalkoisten humoristien tuoreimpia kasvoja ovat muun muassa ”savolainen luonnenäyttelijä” Jussi Vatanen, imitaattori, näyttelijä Jarkko Tamminen ja näyttelijä Mari Perankoski, jota Lehtinen kuvaa feministiksi, jolla on luolamiehen huumori.

Salmisella ja Lehtisellä on tarkoitus jatkaa Sinivalkoiset-sarjaa muilla tunnetuilla henkilöillä, vaikkapa historiallisilla merkkihenkilöillä.

Sinivalkoiset humoristit avaa kirjasarjan. Uudesta teoksesta on otettu 2 000 kappaleen painos. Teuvo Salmisella on myös oma osasto ensi viikonlopun kirjamessuilla Turussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut