Paritusepäily on prosessissa pian kolmatta vuotta – asiantuntija kertoo, että rikosprosessien liian pitkä kesto on Suomessa ongelma: "Jutut pitäisi saada käsiteltyä kuukausissa"

Rikosprosessien pitkittyminen vaikuttaa niin vastaajien kuin asianosaistenkin oikeuksiin. Asioiden selvittäminen muuttuu ajan myötä harvoin ainakaan helpommaksi.

Tänään julkaistussa Länsi-Suomen jutussa kerrotaan, että Rauman paritusepäilyn tutkinta on yhä syyteharkinnassa, vaikka esitutkinta alkoi jo kaksi vuotta sitten syksyllä. Rikosprosessien kesto Suomessa on yleinen ja iso ongelma, sanoo Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, asianajaja Jussi Sarvikivi.

Hän kommentoi asiaa Länsi-Suomen pyynnöstä yleisellä tasolla. Rauman paritusepäilyn tutkintaa hän ei tunne eikä ota siihen yksittäisenä tapauksena kantaa.

– Yleisellä tasolla voi todeta, että rikosprosessit ovat ilman muuta liian pitkiä. Jos ihminen pahoinpidellään tänään ja juttu on kahden vuoden päästä käräjillä, niin se on jo ”aika hyvin”. Todellisuudessa jutut pitäisi saada käsiteltyä kuukausissa, Sarvikivi sanoo.

Yhteistyössä voisi olla voimaa

Prosessien pitkittyminen vaikuttaa niin vastaajien kuin asianomisajienkin oikeuksiin.

– Mitä enemmän aikaa menee, sitä hankalampaa asioita on selvittää. Jos juttu on toditstajien muistinvaraisten kertomusten varassa, ei tilanne ajan myötä ainakaan parane, Sarvikivi toteaa.

Ennen kaikkea kyse on resursseista, joita on rikosoikeudellisen järjestelmän eri vaiheissa usein liian vähän. Nykyisilläkin resursseilla asiaan voitaisiin kuitenkin puuttua.

– Olisi hyvä, että viranomaiset tekisivät aidosti yhteistyötä. Asian-ajajaliitto on monta kertaa esittänyt syyttäjän nimittämistä rikosjutun tutkinnanjohtajaksi. Ei olisi välttämättä huono idea kokeilla sitäkin.

– Silloin juttu olisi esitutkinnan jälkeen oikeasti paketissa sen sijaan, että esitutkinnan ja syyteharkinnan valmistumisen väliin tulee kuukausien tai jopa vuosien viive, Sarvikivi sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut