Paritusjutusta sakkotuomio, tästä oli kyse: raumalaismies vuokrasi Kalliokadulla sijaitsevaa saunaa naiselle, joka harjoitti prostituutiota – nainen löytyi tiloista kuolleena

Paritusjutun tuomio on lähes kokonaan salattu, mutta oikeus antoi siitä julkisen selosteen. Tapauksen tutkinta alkoi yli 2,5 vuotta sitten.

| Päivitetty

Jo marraskuussa 2019 alkanut niin sanotun Rauman paritusjutun tutkinta on viimein johtanut rikostuomioon. Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa tänään torstaina. Kesäkuun alussa käyty oikeudenkäynti, siihen liittyvät asiakirjat ja jutun tuomio ovat lähes kokonaan salassapidettäviä, mutta oikeus julkaisi tuomiosta julkisen selosteen. Siitä käy ilmi, mistä tapauksessa on pääpiirteissään ollut kyse.

Oikeuden mukaan parituksesta syytetty vuonna 1968 syntynyt raumalaismies on syyllistynyt siihen paritukseen, josta hänelle on vaadittu tuomiota.

Syytteessä on oikeuden mukaan ollut kyse siitä, että mies on vuokrannut Rauman Kalliokadulla sijaitsevaa saunaosastoa toistuvasti elokuun 2017 ja lokakuun 2018 välisenä aikana eräälle ulkomaiselle naiselle siten, että hän on ollut tietoinen siitä, että naisella on kohteessa majoittuessaan ollut tarkoitus myydä siellä seksuaalisia palveluja.

Kyseinen vuokraaja löytyi saunatiloista kuolleena lokakuussa 2018. Selosteesta ei käy ilmi, miksi nainen kuoli.

Nainen on maksanut päivävuokrana miehelle 70 euroa käteisellä 36:na eri yöpymiskertana. Syyttäjä vaati raumalaismiehen velvoittamista menettämään tästä koostuvan summan eli 2 520 euroa rikoshyötynä valtiolle.

"On täytynyt käsittää se"

Asiassa esitetyn näytön perusteella oikeus katsoi, että miehen on saunatiloja vuokratessaan "täytynyt käsittää se, että kyseisiä tiloja tosiasiallisesti käytetään prostituution harjoittamiseen, jota on harjoitettu siellä muutoin kuin satunnaisesti ja josta saaduilla tuloilla on rahoitettu vuokralaisen asuminen kyseisissä tiloissa".

Mies on kyseisellä menettelyllä pyrkinyt hankkimaan itselleen taloudellista hyötyä ja myös saanut sitä näytetyn 2 520 euron edestä.

– Teko on ollut tahallinen ja täyttää rangaistavan parituksen tunnusmerkistön, oikeus toteaa.

44 päiväsakkoa jää maksettavaksi

Syyttäjä vaati miehelle ilmeisesti vankeusrangaistusta, sillä oikeus toteaa selosteessaan, että kyseinen teko on "syyttäjän vaatimuksesta poiketen sovitettavissa tuntuvalla sakkorangaistuksella". Rikoslain mukaan parituksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Oikeus piti teolla saatua rikoshyötyä määrällisesti pienenä ja katsoi 60 päiväsakon sakkorangaistuksen olevan miehelle oikeudenmukainen rangaistus. 

Koska mies on kyseisen rikosepäilyn vuoksi menettänyt vapautensa eli ollut poliisin pidättämänä marraskuussa 2019 kolmen päivän ajan, sakkorangaistuksesta tehdään 16 päiväsakon vähennys.

Suoritettavaksi jäi siis 44 päiväsakkoa, mikä miehen tuloilla tekee yhteensä 1 848 euroa maksettavaa. Lisäksi hänet tuomitaan menettämään mainittu 2 520 euroa rikoksesta saatuna taloudellisena hyötynä valtiolle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä on mahdollista valittaa Vaasan hovioikeuteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut