Parpo: Rauma on luonteva sote-palveluiden tuottaja-alue

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo oli mielissään kuullessaan parlamentaarisen ohjausryhmän keskiviikkona julkistetusta kauan hiotusta sote-uudistuksesta. Hänen mukaansa uudistus vaikuttaa hyvältä ja tasapainoiselta kokonaisuudelta.

– Tuotantovastuu uudistuksessa jää kuitenkin kunnille, mikä on hyvä. Rauman kannalta on tietenkin vielä auki, mikä vaikutus on. Uskoisin, että Rauma on yksi niistä luontevista alueista, jolle tuotantovastuuta jaetaan.

Hän ei usko siihen, että sote-uudistus uhkaisi esimerkiksi Rauman sairaalaa.

– Uudistuksessa on lähipalvelut luvattu turvata. Samoin palveluiden keskittämisen täytyy täyttää määrätyt perusteet. Keskittäminen voidaan tehdä, jos palvelujen saatavuus tai laadun turvaaminen edellyttävät erityisosaamista tai kalliita investointeja.

Sairaanhoitopiirien järjestämisvastuu lakkaa vuoden 2016 lopussa ja siirtyy perustettaville sote-alueille. Sairaanhoitopiirien sairaalat, myös yliopistosairaalat, siirtyvät sote-alueiden omistukseen, jolleivät kunnat sovi toisin.

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto ehti liputtaa Satakunnan kuntien liittoutumisen puolesta Satakunnan Kansan haastattelussa. Parpon mukaan asenne kunnissa on päinvastainen ja hän pitää liittoumaa epätodennäköisenä.

– Kuntien liittoutuma on ollut koko ajan sairaanhoitopiirien tahto. Isoimmissa kunnissa on yhteinen näkemys siitä, että tuotanto pidetään kuntapohjaisena.