Parsakaaliwingsejä ja järvikalapuikkoja - Apetitin uusi tuotantolinja vihittiin käyttöön Säkylän-tehtaalla

Säkylässä vihittiin syksyllä käynnistynyt pihvi- ja pyörykkälinja, jolta valmistuu kala- ja kasvistuotteita.

Trendit ovat vahvasti meidän puolellamme, sanoi Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki esitellessään Säkylän-tehtaan uutta tuotantolinjaa kutsuvieraille maanantaina.

Apetit investoi kymmenisen miljoonaa euroa linjaan, jolla yhtiö tuottaa kala- ja kasvispihvejä.

– Tämä tuli todella tarpeeseen, sillä tuotantokapasiteettimme oli täällä täydessä käytössä. Nyt kapasiteettia on tuplasti, mikä antaa mahdollisuuden vastata kasvavaan kysyntään.

Esimerkkejä uusista tuotteista ovat järvikalapuikot sekä parsakaali- ja kukkakaaliwingsit. Viime mainituilla Apetit pyrkii vientimarkkinoille.

– Hernettä on viety jo 1970-luvulta saakka, nyt on uusia avauksia Ruotsiin ja Englantiin.

Mäki kävi viime kuussa Kölnin ruokamessuilla, jotka tulivat tutuiksi miehen Atrian-vuosina.

– Toistakymmentä kertaa olen Anugassa ollut, mutta vastaavaa pöhinää en muista. Maistatimme wingsejä ja kasvispizzaa.

Firma pakkasella, pakasteet plussalla

Biolanin, Broilertalon ja HK Ruokatalon toimitusjohtajanakin työskennellyt Mäki siirtyi Apetitin johtoon syyskuussa. Hän ehti olla HKScanilla vain puolisen vuotta. Uutta vetäjää tarvittiin, sillä Apetit on tehnyt monta vuotta tappiota.

– Yhtiön kova ydin, pakasteet, on kuitenkin toiminut aina terveellä pohjalla, Mäki huomauttaa.

Säkylässä työskentelee Apetitin noin 380 ihmisestä parisataa.

– Tämä on päätehtaamme. Kantvikissa on rypsipuristamo ja Pudasjärvellä maailman pohjoisin pizzatehdas.

Apetit luopui kala- ja palvelumyyntibisneksistään sekä viimeisimpänä myi ”tuoreksensa” ruotsalaiselle Greenfoodille.

Pellolta pakkaseen parissa tunnissa

Apetitilla on toistasataa sopimusviljelijää Säkylän tehtaan läheisyydessä.

– Esimerkiksi hernelogistiikka on viety miltei taiteeksi. Herne saadaan pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa.

Sopimusviljelijöiltä tulee eniten perunaa, porkkanaa ja hernettä, mutta myös palsternakkaa, lanttua, punajuurta, selleriä, sipulia ja pinaattia.

– Valikoiman laajuus ja tuotekehitys on hämmästyttänyt minutkin, joka olen täältä kotoisin. Selvitetään mitä uusia kasveja voisimme hyödyntää, vaikkapa kukkakaalia.

Mäki kehuu myös henkilöstön intohimoa ja osaamista.

– Työurat ovat pitkiä ja monella on tunnetta mukana.

Murheenkryyneinä viljat ja öljykasvit

Eniten päänvaivaa tuoreelle toimitusjohtajalle aiheuttavat vilja- ja öljykasvikauppa.

– Viljassa on viime ja tänä vuonna isoja haasteita. Tulos on selvästi tappiolla. Öljykasveissa on hankala vuosi, kun kotimaista siementä ei saatu tarpeeksi ja rypsipuristeen hintakin oli alhaalla, Esa Mäki sanoo.

”Apetitin kova ydin, pakasteet, on toiminut aina terveellä pohjalla.”Toimitusjohtaja Esa Mäki

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut