Pastöroimattoman maidon epäillään sairastuttaneen lapsia Varsinais-Suomessa

Varsinaissuomalainen nelivuotias lapsi tuotiin maanantaina 18.6. Turun yliopistolliseen keskussairaalaan (Tyks), ja hänellä todettiin seuraavana päivänä EHEC-bakteerin aiheuttama vakavaoireinen infektio.

Lapsi joutui teho-osastolle, mutta on jo toipumassa.

Tartunnan lähteeksi epäillään varsinaissuomalaiselta maatilalta suoraan ostettua pastöroimatonta maitoa.

Maanantaina 25.6. myös 1,5-vuotiaalta lapselta todettiin EHEC-infektio. Hänkin oli nauttinut kyseisen tilan pastöroimatonta maitoa. Hänen sairautensa ei vaatinut sairaalahoitoa.

Tiistaina tietoon on tullut lisäksi kolme henkilöä, joiden epäillään sairastuneen tilan pastöroimattomasta maidosta.

Maidonmyynti tilalta on lopetettu ja kaikki säännöllisesti raakamaitoa ostaneet asiakkaat on tavoitettu.

Tilan maidosta, eläimistä ja tuotantoympäristöstä otettujen näytteiden tutkimukset ovat kesken. Epidemian selvittäminen saattaa viedä viikkoja.

Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat, että pikkulapset, vanhukset, raskaana olevat tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät nauttisi pastöroimatonta maitoa.

Suomessa noin prosentti terveestä nautakarjasta kantaa EHEC-bakteeria suolistossaan ja bakteerin aiheuttama infektio todetaan vuosittain 10–30 henkilöllä, joista suurin osa on pikkulapsia.

Pienikin määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen, jos bakteeria joutuu ihmisen suuhun.

EHEC-infektion itämisaika on 1–2 viikkoa. Jos pastöroimatonta maitoa käyttäneelle tulee kahden viikon kuluessa ripulia ja vatsakipua, Tyksistä neuvotaan ottamaan yhteyttä oman terveyskeskuksen päivystykseen.