Paula Koivuniemi antoi Raumalle suostumuksensa - Paula! -musikaali on ensimmäinen laatuaan

Tähän saakka artisti on systemaattisesti kieltäytynyt niin kirjallisista omaelämäkertojen tekemisistä kuin näyttämöteoksistakin.

| Päivitetty

Ninni Kekki (vas.) ja Maarit Peltomaa jakavat Paula Koivuniemen roolin Rauman teatterin uudessa musikaalissa Paula!

Ensimmäistä kertaa Raumalla vieraileva näyttelijä Maarit Peltomaa ei keksi Paulan roolia parempaa tapaa juhlistaa omaa 35-vuotista näyttelijänuraansa. Hän ja Ninni Kekki esittävät Koivuniemeä teatterin tulevassa uutuusmusikaalissa.

– Olen otettu ja iloinen. Kun sain kuulla roolista, pidin sitä suurena kunnianosoituksena. Saan esittää huikeaa naisartistia, joka edelleen elää ja on olemassa.

Peltomaa sanoo aina ihailleensa naisartisteja. Kosketuspintaakin löytyy.

– Tiedän itse, millaista on tehdä uraa naisena.

Toisaalta näyttelijä kuvailee tuntemuksiaan roolista samanlaiseksi kuin pyrkiessään teatterikorkeakouluun vuonna 1989.

– Jännittää.

Kyse on kuitenkin myös mieluisasta haasteesta.

– Hienoa päästä tekemään Paulan musaa, äänialammekin ovat samanlaiset.

Paulan kanssa pitkä yhteinen historia

Paula Koivuniemestä kertova musikaali on ainoa laatuaan, sillä tähän saakka artisti on systemaattisesti kieltäytynyt niin kirjallisista omaelämäkertojen tekemisistä kuin näyttämöteoksistakin.

– Meille oli tärkeää, että musikaalin esikuvalta olisi lupa olemassa, sanoo musikaalin ohjaava Otto Kanerva.

Muusikko Esa Niemisellä on 25 vuoden mittainen yhteinen musiikillinen historia Koivuniemen kanssa. Säveltäjä ja muusikko oli mukana artistin konserttikiertueilla ja teki yli kymmenen levyä yhdessä hänen kanssaan.

Suurin syy siihen, miksi juuri Rauman teatteri onnistui Paula-musikaalillaan, on käsikirjoitustiimiin osallistuva, musikaalin vastaava kapellimestari Esa Nieminen.

Hänellä on 25 vuoden mittainen yhteinen musiikillinen historia Koivuniemen kanssa. Säveltäjä ja muusikko oli mukana artistin konserttikiertueilla ja teki yli kymmenen levyä yhdessä hänen kanssaan.

– Paulallahan on ollut motto, että hänen laulunsa jäävät kertomaan hänestä, se on arvokkainta taiteilijan elämästä ja se riittää.

Nyt ajoitus musikaalille Niemisen mukaan kuitenkin osui kohdilleen, sillä artisti ilmoitti viime vuonna lopettavansa esiintymiset.

Lukuisia haastateltavia

Valmisteilla olevasta musikaalista on menossa toinen käsikirjoitusversio. Käsikirjoituksen päävastuu on jo Dingo-musikaalista tutulla Kaisa Kuikkaniemellä. Työryhmään kuuluu myös teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva, joka myös ohjaa esityksen.

Idea lähti Kanervalta. Aika pitkään hänen mukaansa mietittiin, miten aiheeseen pääsisi kiinni. Ensimmäiseksi Kanerva ottikin yhteyttä juuri Niemiseen.

– Koska Paulasta on vähän elämäkertamateriaalia, tässä on tavallaan kirjoitettu sitä, Kanerva sanoo.

Käsikirjoitusta varten on haastateltu lukuisia ihmisiä Koivuniemen ympäriltä. Tiistaina Raumalle esimerkiksi saapuu Koivuniemen läheinen alainen mukanaan leikekirjat vuosien varrelta.

Rehellinen taiteilijakuva

Tavoitteekseen käsikirjoitustiimi on asettanut rehellisen taiteilijakuvauksen.

– Emme ole halunneet tehdä sokerihuurrettua tarinaa, vaan kaivaa esille kuvan ihmisestä. Taiteilijan pitkä ura on vaatinut paljon sekä häneltä itseltään että läheisiltä, sanoo Kaisa Kuikkaniemi.

Esa Niemiselle Paula Koivuniemi on "pohojalaanen" persoona, jolle ura tuli aina ykkösenä. Merkittäväksi artistin uran hänen mukaansa tekee lukuisten hittien lisäksi myös se, että hän teki vielä uransa viimeisen kymmenen vuoden ajan nousun rockfestivaaleille vanhoilla iskelmähiteillään.

Musikaalissa tullaan kuulemaan tietysti myös kelpo setti Paulan musiikkia. Lähtökohtana on Niemisen mukaan esittää kappaleet sellaisina kuin Koivuniemi ne levytti.

Musikaalin muissa rooleissa nähdään vierailevat näyttelijät Jani Koskinen, Elina Ruti ja Antti Tuominen sekä Rauman teatterin näyttelijöistä Timo Julkunen, Juha Kulmala ja Raisa Sorri.

Esityksen koreografina toimii Osku Heiskanen. Lavastuksen suunnittelee Porin Teatterista vieraileva Teemu Loikas.

Syksylle myös oscar-palkittu draama

Rauman teatterin yksyn toinen uutuus on Sademies, jonka ensi-ilta on 28.10.

Näytelmä pohjautuu neljällä Oscarilla palkittuun samannimiseen elokuvaan, jonka pääosissa nähtiin Tom Cruise ja Dustin Hoffman.

Dan Gordonin kirjoittama ja Aino Piirolan suomentama näytelmä on itsekeskeisen liikemiehen Charlien (Juha Kulmala) kasvutarina.

Mies yllättyy, kun isän kuoltua miljoonaperintö päätyykin hänen autistiselle isoveljelleen Raymondille (Miro Honkanen), jonka olemassaolosta Charlie ei ole tiennyt.

Draaman ohjaa Rauman teatterille Pekka Laasonen, joka vierailee talossa ensimmäistä kertaa. Laasosen kädenjälki on näkynyt Satakunnassa Porin teatterissa, jonne hän ohjasi Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksen.

Sademies on Laasoselle tuttu teksti, sillä hän on ohjannut sen Unkariin – unkariksi. Näytelmä sai ensi-iltansa koronaviivästysten jälkeen Győrin kansallisteatterissa viime syksynä.

– Näytelmä on hieno tarina erilaisuudesta, ja siitä miten eri tavalla maailmaa voi hahmottaa.

Rauma on Laasoselle tuttu, sillä hän asuu Raumalla ja työskenteli jonkun aikaa myös Rauma Golfin toimitusjohtajana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut