Pehmeä hanki antaa vielä periksi tiukassa paikassa – Satakunnan liikenteen ajomestari: "Kadut ovat melko soukkia"

Lumi vaikeuttaa myös paikallisliikenteen linja-autojen kulkua. Lisäksi korona on syönyt matkustajamäärää.

Rauman paikallisliikenteen linja-autonkuljettaja Jari Lännistö heilauttaa kättä kiitoksen merkiksi vastaantulijalle, joka pysähtyi väistämään bussia. Kuvat: Juha Sinisalo

Lumikinokset haittaavat jonkin verran myös paikallisliikenteen linja-autojen kulkua. Kavenneet tiet pakottavat hiljentämään tai pysähtymään auton tullessa vastaan, ja bussipysäkeillä on välillä liikaa lunta.

– Merirauman-kierroksella ei ole välillä kannattanut pysähtyä pysäkille vaan ajaa lähimpään risteykseen, jotta matkustajat eivät joudu kahlaamaan lumessa, linja-autonkuljettaja Jari Lännistö kertoo.

Perjantaina päivällä Savilasta Kortelaan ja takaisin kulkeneella reitillä kovin suuria ongelmapaikkoja ei ollut. Pysäkit oli aurattu, ja liikennekin sen verran vähäistä, ettei vastaantulevan auton takia tarvinnut pysähtyä kuin pari kertaa.

Linja-auto ei pysähdy ihan hetkessä

Vaikka isommat tiet olivat jo perjantaina sulia, oli Sampaanalan ja Kortelan kaduilla vielä paikoin liukastakin.

– Niistä selviää ennakoimalla risteyksissä ja kaikissa muissakin tilanteissa, Lännistö sanoo.

Yhdessä risteyksessä käy silti hassusti: pysäkiltä kiihdyttänyt linja-auto ei pysähdykään tarpeeksi nopeasti seuraavaa käännöstä varten. Lännistö ajaa risteyksen pitkäksi, eikä hänen auta kuin pakittaa hieman ja kääntyä uudelleen. Tilanteessa henkilöauto jää odottelemaan linja-auton liikkeitä.

– Ei tämä pysähdy kuin seinään silloin kun tarvitsisi. Kyllä se äkkiä monta metriä liukuu. Onneksi on maltillisia autoilijoita, Lännistö sanoo.

Linja-autonkuljettaja näkee talvessa myös hyvät puolensa joukkoliikenteen kannalta.

– Silloin kun ei ole lunta, on helppo ajaa pyörällä tai kulkea kävellen kaupungille. Kyllä tänä talvena on ollut ehkä enemmän matkustajia kuin viime talvena, Lännistö arvioi.

Jari Lännistö astuu ulos kuljettajavuorostaan Savilassa. Sielläkin lunta on kertynyt pieni kerros bussilaiturin reunaan.

Aikataulussa pitää yrittää pysyä

Reitin loppumatkaan osuva Eteläkadun ja Kaunisjärvenkadun risteyksen liikenneympyrä oli linja-autolle vähän ahdas, ja etukulma haukkasi lumihankea.

– Eihän se nyt vielä mitään, kun hanki on pehmeää ja antaa periksi. Mutta jos se jäätyy kovaksi, ei auta kuin pakittaa ja koettaa, mahtuuko kääntymään, Lännistö sanoo.

Aikataulussakin olisi pysyttävä, sillä kaikki linjat odottavat Savilassa mahdollisia linjanvaihtajia.

– Jokainen kierros pitäisi päästä siihen vajaaseen puoleen tuntiin. Jos jäädään aikataulusta vaikka 5–10 minuuttiakin, sen kuromiseen saattaa kestää kaksi tuntia, Lännistö kertoo.

Perjantaipäivän kierroksella aikataulusta ei jäädä. Olosuhteet ovat Lännistön mukaan selvästi parantuneet aamusta.

– Päivän aikana on ehditty siistiä tienvarsien penkkoja. Ymmärtäähän sen, että joka paikasta ei ole heti aurattu. Ei kukaan voi olla töissä 24/7.

Liikenneympyröissä linja-autoilla voi tehdä tiukkaa mahtua kääntymään varsinkin talvisin.

Merirauman kääntöpaikalla tarvittu hinausapua

Satakunnan Liikenteen Rauman ajomestari Jukka Linkojärvi vahvistaa, että runsas lumi on aiheuttanut joitakin ongelmia.

– Kadut ovat melko soukkia, ja joskus ei ole kuin tulitikkurasian levyinen rako linja-auton ja pysäköidyn auton välillä. Pieniä kolhuja on tullut, mutta ei vakavampia onnettomuuksia, Linkojärvi kertoo.

Aikatauluihin lumi on aiheuttanut pieniä viivästyksiä, ja kerran myös auto jäi jumiin kääntöpaikalle.

– Merirauman kääntöpaikalla tarvittiin hinuria apuun. Onneksi jumiin jääneen tilalle saatiin toinen auto ja kuski, joka vähän paikkasi myöhästymistä, Linkojärvi toteaa.

Kova pakkanenkaan ei aiheuttanut kovin suuria ongelmia.

– Odotin oikeastaan pahempaa, kun pakkanen oli niinkin kova. Jarrujen jäätymisten ja sellaisten kanssa oli pientä haastetta, mutta muuten meni yllättävän hyvin.

Kauppakadulla yksi ongelmakohta

Rauman kaupungin lumitöiden Linkojärvi näkee onnistuneen kohtuullisesti.

– Kun lunta tuli paljon, on ihan ymmärrettävää, ettei joka paikkaa saa heti puhtaaksi. Ei varmaan millään kaupungilla ole sellaisia resursseja.

Ongelmapaikaksi hän näkee Kauppakadun pätkän välillä Nortamonkatu–Savilankatu.

– Siinä kohtaa on toisella puolella vinoparkki ja toisella puolella tienvarsiparkki. En osaa sanoa, ovatko lumityöt siinä kiinteistönomistajien vai kenen vastuulla, mutta siinä on ollut pieniä ongelmia.

Linkojärvi toivoo, että vetinen sää ei jatku pitkään.

– Jos tuohon tulee vesi pintaan, ei se ole kenenkään kannalta hyvä. Jalankulkijoillakin alkaa olla jo vaikeaa sitten, kun tulee niin liukasta.

Paikoitellen bussipysäkeillä saattaa joutua kahlamaan lumessa.

Koronavirus on vähentänyt matkustajamäärää selvästi

Pakkasia ja lunta enemmän linja-autoliikenteeseen vaikuttaa koronavirus. Linkojärven mukaan koronatilanne on vähentänyt matkustajamäärää.

– On se vähentänyt, selvästikin. Ei pelkästään kaupunkiliikenteessä, vaan kaiken kaikkiaan. Ainoastaan koululaisten linjat ovat olleet normaalitilanteessa.

Tilanne helpotti hieman kesällä, mutta Linkojärven mukaan syksyn toinen aalto on taas vienyt matkustajia pois. Julkisen liikenteen maskisuositusta on Linkojärven tuntuman mukaan noudatettu hyvin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut