Pehmeä paketti on merenkulkijoiden suosikki

Joissakin ammattiryhmissä joulua on totuttu viettää työn parissa. Merenkulkijat vastaanottavat usein aattoa vesillä tai vähintään satamassa. Kaikki heistä ei joulun tuomaa hässäkkää kaipaakaan.


– Olen viettänyt useita jouluja laivalla, enkä ole koskaan kaivannut niin sanottua tavallista joulua, Dennis Maritimen palveluksessa konepäällikkö työskentelevä Jan Nieminen toteaa.

Hänen mukaansa laivajoulussa parasta on ruoka. Laivakokit valmistavat silloin jouluherkkuja laidasta laitaan, hieman omilla tyyleillään.


– Laatikot ja kinkku ovat välttämättömyyksiä kaikille. Osa kokeista pistää sitten vähän omia lajikkeita sekaan. Välillä pöydässä on lihapullia, joillakin nakkeja.


– Oma suosikkini on lipeäkala. Se ei yleensä kovin monelle kelpaa, Nieminen naurahtaa.


Dennis Maritimen laiva Josefine oli joulun alla Rauman satamassa tuomassa lannoitekuormaa Uudestakaupungista. Raumalta matka jatkui takaisin Uuteenkaupunkiin, josta taas eteenpäin Paraisille. Laivan kapteenin David Saaren mukaan pääosin Porvoosta kotoisin olevalla miehistöllä on tänä jouluna aikaa jopa lähteä käymään kotona.

– Paraisilta meidän on määrä lähteä Tallinnaan 27. päivä, joten siinä on hyvin aikaa viettää joulua, hän kertoo.

Josefinelle ei täksi jouluksi joulukoristeita ollut vielä laitettu, mutta esimerkiksi kuusi valoineen oli suunnitelmissa.

– Olen nähnyt esimerkiksi monissa hollantilaisissa laivoissa isoja kuusia valoineen kiinnitettynä keulamastoon. Mietimme itsekin sellaista.

– Laivoilla joulutunnelmaa yritetään tuoda kuusien lisäksi valoin. Joissakin maalataan jopa ikkunoihin sellaista vaaleaa kuuran näköistä koristetta.

Vaikka joulu laivalla on hyvin erilainen kuin maalla, ovat pienetkin lahjat aina tervetulleita. Suomen merimieskirkolla on ollut aina vuodesta 1945 asti perinteenä antaa pieni sukkapaketti satamissa piipahtaville merenkulkijoille. Josefinelle joululahjakassia kiikuttanut Rauman merimieskirkon johtava satamakuraattori Eija Tuorila kertoo villasukkien olevan erittäin pidetty lahja.

– Jo loppusyksystä aletaan kysellä, milloinko niitä saisi. Aika tarkkaan vuoden verran ne kuulemma kestävät kovassa käytössä. Pakettiin sujautamme yleensä kortin lisäksi esimerkiksi karkkia mukaan.


Tuorilan mukaan joinakin jouluina satamassa on ollut useita laivoja joulunpyhinä. Tänä jouluna Rauman satamassa näyttää olevan varsin rauhallista, mutta lahjojen jakaminen aloitettiin hyvissä ajoin.

Merimieskirkot pitävät keskenään listaa siitä, ettei samaan laivaan menisi montaa lahjakassia.


– Kyllä ne silti yrittävät saada kahdet parit sukkia kertomalla, ettemme ole vielä saaneet, hän naurahtaa.


Rauman merimieskirkolla on kova kysyntä villasukille. Niitä kudotaan heille muun muassa Rauman seurakunnan puikkopiirissä, Kuivalahden kutojissa ja Murtamon lähetyspiirissä. Lahjoituksia tulee myös innokkailta yksityisiltä henkilöiltä.


– Tänä vuonna saimme ainakin kaksisataa villasukkaparia. Ensisijaisesti olemme jakaneet niitä suomalaisille merimiehille, mutta lahjoja on riittänyt myös ulkomaalaisille satamassa piipahtaville.