Pekka Eronen arvioi illan elokuvia: Kotirintamalla ei ole pause-namikkaa, vaan arki menee menojaan

Parhaat vuodet on palkittu klassikko kolmesta sotilaasta, jotka palaavat toisesta maailmansodasta pieneen kotikaupunkiinsa ja huomaavat sen käyneen hyvin vieraaksi. Fred Derry (Dana Andrews) on yksi heistä ja Virginia Mayo hänen vaimonsa Marie.
Parhaat vuodet on palkittu klassikko kolmesta sotilaasta, jotka palaavat toisesta maailmansodasta pieneen kotikaupunkiinsa ja huomaavat sen käyneen hyvin vieraaksi. Fred Derry (Dana Andrews) on yksi heistä ja Virginia Mayo hänen vaimonsa Marie. Kuva: Miramax

Parhaat vuodet

★★★★ Sodan loputtua saatetaan nostaa voitonmaljat ja järjestää paraati. Kun serpentiinit on lakaistu pois, pitäisi jatkaa elämää siitä, mihin se sattui jäämään. Kotipuolessa ei kukaan kuitenkaan ole painanut pause-nappulaa, vaan muutkin ovat jatkaneet. William Wylerin melodraama osui toisen maailmansodan jälkeen ajan hermoon, ja kahdeksalla Oscarilla se palkittiinkin. Dana Andrewsin, Frederic Marchin ja Harold Russellin esittämät veteraanit ovat alun kuljetuskoneessa hetken irti arjesta, mutta kohta se vyöryy kohti kuin lasti soraa. (USA 1946)