Pekka saattaa tahattomasti läiskiä itseään, seistä käsillään kaupassa tai huutaa pihalla keskellä yötä – nyt hän haluaa kertoa syyn oireille: "Kun ei tiedetä, jälleen kerran oli joku soittanut poliisit"

Kuva: Jaakko Elenius

Pekka Lehtonen kertoo joutuneensa lyhyen ajan sisään kahteen kertaan poliisin pysäyttämäksi iltakävelyllään Nurmon Koliinissa. Pysäytyksen syyksi hänelle on kerrottu ilmoitus omituisesta hiippailijasta. Kun Lehtonen on tivannut tarkemmin perusteluja, poliisi on vastannut Lehtoselle, että tämä olisi kytännyt ihmisiä poikkeavalla tavalla.

– Olin varmaan katsonut jotain liian pitkään tai liian osuvasti. Tapana ei ole kyllä kytätä toisten asioita, Lehtonen kertoo tapahtuneesta.

Ilmeisin syy epätavalliseksi koettuun käytökseen liittyy Lehtosen sairastamaan Touretten oireyhtymään, jonka ilmenemismuodot ovat usein pakonomaiset kehonliikkeet, äännähdykset sekä erilaiset hokemat. Oireidensa vuoksi Lehtonen on joutunut tottumaan hämmentyneisiin ja pelästyneisiin katseisiin.

– Siinä varsinaisessa tilanteessa minulla ei kuitenkaan ollut mitään näkyvää oiretta tai poikkeavaa käytöstä. Todennäköisesti joku ihminen on laittanut minut merkille jo aikaisemmin.

– Moni usein kummastelee, että mikä mies se täällä on, kun se ei pysty hillitsemään itseään. Mutta kun ei tiedetä, niin jälleen kerran oli joku henkilö soittanut poliisit paikalle, Lehtonen toteaa turhautuneena.

Poliisin pysäyttämäksi tuleminen onkin yksi syy, miksi Lehtonen haluaa kertoa vähemmän tunnetusta Touretten oireyhtymästä. Hän myös haluaa lisätä ymmärrystä ennakkoluuloista, joita oireisiin liittyy.