Pelastusharjoitusalue tarjoaa ympäristön harjoitus- ja koulutustoiminnalle

Poriin valmistuu pelastusharjoitusalue, jossa onnettomuus-, pelastus- ja ympäristöuhkatilanteita voidaan harjoitella lähes aidossa ympäristössä. Porin lentokentän viereen valmistuva alue on jo käytössä, ja se valmistuu suunniteltuun varustukseen kahden seuraavan vuoden aikana.

Harjoitusalueen käyttäjiä ovat pelastuslaitosten viranomaiset ja pelastajat, sopimuspalokuntien miehistöt, teollisuuden ja laitosten pelastusorganisaatiot sekä erilaiset alan järjestöt kuten esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin yksiköt. Lisäksi poliisi, puolustusvoimat ja rajavartiolaitos ovat harjoitusalueen luontevia käyttäjiä. Alueen käyttäjiksi toivotaan myös esimerkiksi turva-alan yrityksiä.

– Monimuotoinen pelastusharjoitusalue tarjoaa pelastustoimen, turvallisuusalan ja siviilikriisitoiminnan taitojen harjoittelua uusissa olosuhteissa, jotka jäljittelevät hyvin todellisia pelastustilanteita. Tämä on uutta Suomessa, Porin harjoitusalue on laajuudessaan maassamme ainutlaatuinen, sanoo Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueen projektipäällikkö Anne Mäkipää.

Aiemmin teollisuusyritykset joutuivat hakemaan vastaavia harjoitusalueita esimerkiksi Ruotsista. Yrityksille on nyt tarjolla myös erilaisia koulutuspaketteja, joita räätälöidään yrityksen tarpeiden mukaan.

– Meillä on valmius ottaa harjoitusalueelle myös kansainvälistä käyttäjäkuntaa. Harjoitusalue ja siihen liittyvä koulutustoiminta tuo Poriin uutta pelastus- ja turvallisuusalan palvelutuotantoa, Mäkipää kertoo.

Porin harjoitusalueella on valmiina savusukelluskenttä, liikenneonnettomuuskenttä ja kemikaalikenttä sekä törmäystestirata, jolla voidaan testata esimerkiksi kaiteiden kestävyyksiä ja tehdä törmäystestejä.

Tällä hetkellä aluetta käyttävät jo muun muassa Satakunnan pelastuslaitos, Satakunnan vapaapalokunnat, Satakunnan sairaanhoitopiiri, Poliisi, Tulli, Rajavartiosto, Puolustusvoimat, Finavia, SPR, Satakunnan teollisuuspalokunnat, Satakunnan Pelastuskoirat sekä eri alojen yrityksiä palvelualalta teollisuuteen.

Harjoitusalueella on koulutukseen tarkoitetut luokkatilat 50 hengelle ja majoitustilat 20 hengelle.