Pelastuslaitoksen yö ja aamu: maaston sammuttelua ammunta-alueella, höyryävä hakekasa Eurassa

Kuvituskuva.

Satakunnan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jari Eno kiitteli sunnuntaina viiden aikaan julkaistussa Länsi-Suomen verkkojutussa kansalaisia siitä, että polttokieltoa on noudatettu ja maastopalotehtäviltä vältytty.

Tarina ei kerro, koputtiko Eno puuta tämän lausuessaan. Yksi maastopalotehtävä sunnuntai-illalle nimittäin vielä saatiin, kun savustuspöntöstä singahtanut kipinä aiheutti noin hehtaarin laajuisen maastopalon Haapasaaressa.

Myös sunnuntain vastaisena yönä pelastuslaitos "pääsi" maastoa sammuttamaan. Yöllä yhden aikaan tullut hälytys kohdistui Huittisiin, jossa osa Porin prikaatin harjoitusalueesta sijaitsee. Siellä on harjoiteltu ampumista.

– Kävimme hieman avustelemassa maaston sammuttamisessa, puhutaan muutaman tuhannen neliön alueesta, Eno kertoo.

Enon mukaan ammunnat alueella jatkuvat vielä muutaman päivän, ja maaston ollessa näin kuivaa puolustusvoimilla on jatkuvasti sammutusyksikkö päivystyksessä.

– Välillä tulee sitten veden tarvetta, jossa me voimme auttaa.

Lisäksi pelastuslaitos sai hälytyksen tarkistustehtävälle Euraan.

– Kantatie 43:n varrella sijaitsevaa vanhaa sahakompleksia lämmitetään hakkeella, ja pihalla oli lämmin hakekasa. Se ei palanut, vaan höyrysi ilman lämpötilan vaihtelun vuoksi. Ilmoittaja oli tämän havainnut, ja kävimme sen sitten tarkistamassa, Eno kertoo.