Pelastusliivit kestävät ikää

Pelastusliivit ovat vesilläliikkujan ehdoton ykkösvaruste, ja oikein säilytettyinä ne palvelevat pitkään.

– Kaksikymmentä vuotta vanhatkin pelastusliivit voivat olla hyvät, jos ne ovat edelleen oikean kokoiset, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija
Anne Hiltunentoteaa.

Liian löysät pelastusliivit eivät pysy kunnolla päällä, ja liian pienet taas eivät hädän hetkellä jaksa kannatella pinnalla. Vääränlaisia pelastusliivejä käyttävä tekee itselleen karhunpalveluksen, joten jos vartalo on vuosien varrella ennättänyt muuttua, on syytä suunnata puntarin kautta hankkimaan uusi turvaväline.

Pelastusliivien painoluokkaa tarkistettaessa kannattaa välttää kilojen ja kantavuusluokan sekoittamista.

– Newton-tasot kertovat kelluttavuudesta. Sadan Newtonin liivit on tarkoitettu sisävesille, 150 Newtonin liivit taas merellä liikkumiseen. 50 Newtonin kelluntaliivit taas sopivat esimerkiksi melojille. Ne on tarkoitettu ainoastaan uimataitoisille, eivätkä ne käännä ihmistä selälleen. Kelluntaliivejä ei kannata hankkia pienille lapsille. Niin pieniä kokoja tosin harvemmin tehdäänkään, Anne Hiltunen sanoo.

Pelastusliivien säilytykseen sopii mikä tahansa kuiva paikka. Esimerkiksi pakkanen ei vaikuta kuivien pelastusliivien kuntoon. Vetisessä paikassa liivit sen sijaan alkavat homehtua, ja niiden kelluttavuus alkaa kärsiä.