Pelastussuunnitelma ei auta, jos sitä ei tunne

Paloautojen ja ambulanssien esteetön kulku on ensiarvoisen tärkeää onnettomuuden sattuessa. Pelastustiet on aina pidettävä kulkukelpoisessa kunnossa. Edes väliaikainen pysäköinti ei ole sallittu. Pelastuslaitos ajaa teitä usein läpi testatakseen niiden kunnon. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Harva kerrostalon asukas tietää, missä on talon vesijohdon pääsulku tai miten sen saa suljettua. Tieto olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää vesivahingon sattuessa. Hyväkään pelastussuunnitelma ei auta, jos sitä ei tunneta.

– Pelastussuunnitelmat ovat pääosin kunnossa, mutta aina ei tarvittavat tiedot välity asukkaille. Näin on varsinkin vuokrataloissa, kommentoi aluepalopäällikkö Juha Suonpää.

Aina ei kysymys ole tulipalosta. Asukkaan olisi hyvä tietää talosulun paikka vesivahingon sattuessa.

Hän myös muistuttaa, että turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että taloyhtiöt huolehtivat rappukäytävien esteettömyydestä.

– Käytävissä ei saa säilyttää esimerkiksi lastenvaunuja, rollaattoreita, polkupyöriä tai urheiluvälineitä, eikä muuta irtotavaraa edes väliaikaisesti. Palaessaan esimerkiksi lastenvaunut täyttävät rapun myrkyllisellä pikimustalla savulla ja aiheuttavat rappuun pakeneville hengenvaaran, muistuttaa Suonpää.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.