Peliongelmaisia palveleva Tiltti-toiminta käynnistynyt Raumalla verkkaisesti – korona-ajan yllättävä seuraus: moni huojentuu kauppareissulla

Tiltti-päivystykset on tarkoitettu peliongelmaisille ja heidän läheisilleen. Raumalla päivystyksiin mahtuisi kymmenkertaisesti enemmänkin väkeä.

Rahapeliongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen tarkoitettu Tiltti-toiminta on lähtenyt Raumalla käyntiin verkkaisesti. Tiistaisin järjestettävissä avoimissa päivystyksissä Toivontalolla on käynyt vain kourallinen kävijöitä.

– Ihan tyhjän panttina emme ole joutuneet päivystämään, mutta kapasiteettimme puolesta asiakasmäärän voisi kepeästi vaikka kymmenkertaistaa, toteaa Satakunnan Tiltti-toimintaa hallinnoivan Porin Sininauhan hankekoordinaattori Sanna Paala.

Paala pyytääkin kirjaamaan lehteen kehotuksen: rohkeasti vaan paikalle.

– Varsinkin, kun kyse on vertaistoiminnasta jossa samasta riippuvuudesta kärsivät tapaavat toisiaan, enemmänkin porukkaa saisi kyllä löytää paikalle.

Tiedon puutetta ja häpeää

Mikä sitten lienee syy vähäisiin asiakasmääriin?

Paalan arvion mukaan eniten vaikuttanee tiedon puute: tieto Tiltti-toiminnasta Raumalla ei ole vielä levinnyt kovin laajalti.– Mutta seuraava syy on varmasti se, että kyseessä on riippuvuus, josta ihmiset kokevat aika paljon häpeää ja jota yritetään viimeiseen asti ratkaista omin voimin, Paala pohtii.

Peliriippuvuus onkin Paalan mukaan riippuvuussairauksista siinä mielessä salakavalin, että se ei välttämättä näy henkilöstä päälle päin, ja ongelmapelaaminen tapahtuu usein salaa ja peitellen.

– Siihen voi liittyä muutenkin valehtelua ja epärehellisyyttä, mikä voi kasvattaa kynnystä tulla palveluiden piiriin.

Korona-ajan vaikutus: kauppaan kepeämmin mielin

Korona-ajallakin lienee ollut vaikutuksensa uhkapelaamiseen. Ainakin peliautomaateilla pelaamisen määrä on vähentynyt automaattien ollessa suljettuina.

– Se on saanut aikaan tietynlaisen huojennuksen monille, jotka näitä pelejä pelaavat. He ovat kokeneet turvallisemmaksi asioida kaupunkireissuillaan, kun automaatit ovat kiinni, Paala kertoo.

Kysymykseen siitä, onko rahapelaaminen siirtynyt koronan myötä nettiin, ei Paalalla ole suoraa vastausta.

– Se voi olla ikäpolvikysymyskin. Monet automaateilla pelaavat ovat vähän iäkkäämpiä, eivätkä he välttämättä koe nettipelaamista niin luontevaksi.

Raaputusarpojen suosion Paala taas arvioi koronan myötä hieman nousseen.

Aika ja paikka muuttuvat tammikuussa

Satakunnassa Tiltti-toimintaa pyöritetään kolmevuotisena pilottihankkeena, jolla on sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stean rahoitus vuoden 2022 loppuun asti.

Tavoitteena on saada palvelu vakiinnutettua ja kävijämäärät sellaisiksi, että toimintaa saadaan jatkettua pysyvästi sen jälkeenkin. Rauman yhden päivystyksen lisäksi Tiltti päivystää Porissa kahtena iltapäivänä viikossa.

– Todennäköisesti tulemme Raumalla päivystämään jatkossakin. Ajankohtaa ja paikkaa saatamme vähän muuttaa. Nyt on päivystetty tiistaisin Toivontalolla yhdestä kolmeen, mutta tammikuusta lähtien kokeilemme Osmosen taloa tiistaisin kymmenestä kahteentoista, Paala kertoo.

Myös päivystysajan ulkopuolella apua voidaan tarjota mitä moninaisimpiin asioihin, kuten vaikkapa laskupinojen selvittelyyn.

Tiltti auttaa peliongelmaisia hakeutumaan tarvittaessa myös velkaneuvontaan.

Tiltti-päivystys peliongelmaisille ja heidän läheisilleen 22.12. asti Toivontalolla tiistaisin klo 13–15. 12. tammikuuta alkaen päivystys jatkuu Osmosen talolla tiistaisin klo 10–12.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut