Pelkät sademillit eivät ratkaise: kaupungin hulevesijärjestelmän mitoituksessa huomioidaan myös pinnat, alueiden koot ja asukkaat

Mitä laajempi valuma-alue, sitä pidemmän ajan sade on ratkaiseva tekijä.

Hulevesijärjestelmän mitoitus kaupungissa on monimutkaisempaa kuin maallikko luulisi. Tällainen sade iski Raumalle heinäkuun lopussa 2018, ja aiheutti vahinkoja muun muassa kellarikerroksissa.

Hulevesijärjestelmien mitoitukseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin pelkkä taivaalta tulevan sateen määrä.

Ratkaisevia ovat myös esimerkiksi kaupungin sisäisten valuma-alueiden koko ja erilaisten pintojen, kuten asvaltin ja viheralueiden osuudet.

Hulevesiputkien vetokyky on puhuttanut raumalaisia tällä viikolla, kun parin tunnin sade sai keskustan tulvimaan.

Millit ja kestoaika taulukkoon

Sademääärä on toki tärkeä tekijä, kun jonkin alueen hulevesijärjestelmää suunnitellaan ja mitoitetaan. Asia ei kuitenkaan ole suoraviivainen.

– Se, montako millimetriä tunnissa sataa ei suoraan vaikuta mitoitukseen, vaan välillisesti rankkasateen voimakkuuden kautta, selvittää Rauman kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila.

– Rankkasateen voimakkuuteen on laadittu valmiit taulukot, joissa ovat toistumisaika sekä kesto. Näistä valitsemalla määrätyt arvot luetaan taulukosta rankkasateen voimakkuus

Toistumisajalla tarkoitetaan aikaväliä, jolloin jokin sääilmiö tilastojen perusteella toistuu. Skaala on kahdesta vuodesta vuosisataan.

Pinnoite ja vihrealueet vaikuttavat

Asvaltti- tai kivipinta ei juurikaan päästä vettä lävitseen tai tekee sen hyvin hitaasti. Siksi suuri pinnoitteiden osuus valuma-alueella edellyttää hulevesijärjestelmältä isompaa mitoitusta kuin siellä, jossa viheralueiden osuus on suuri.

Myös valuma-alueen koko vaikuttaa, sillä pieneltä alueelta vesi valuu putkistoihin nopeammin kuin isoilta. Käytännössä vaikutus näkyy Raumalla siinä, kuinka pitkäaikaisen sateen mukaan järjestelmä mitoitetaan.

– Jos valuma-alue on esimerkiksi alle kaksi hehtaaria, käytetään mitoituksessa sateen viiden minuutin kestoaikaa. Jos valuma-alue on 20-100 hehtaaria, käytetään kestoaikana 60 minuuttia, Aerila kertoo.

Pääkadut voimakkaamman sateen mukaan

Lisäksi vaikuttavana tekijänä on myös se, onko kyseessä pääkatu vai asuinalue pienempine katuineen. Tämä taas näkyy siinä, kuinka harvoin toistuvaa rankkasadetta käytetään mitoitusperusteena.

Aerilan mukaan pääkaduilla käytettävä toistuvuusaika on pidempi, eli mitoitus on tehty kovemman rankkasateen mukaan kuin asuinalueilla.

Hulevesijärjestelmien tulviminen on Raumallakin mahdollista myös tänään ja huomenna, sillä Ilmatieteen laitos on antanut Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen ukkos- ja sadevaroituksen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut