Peltojen mansikat punehtuvat helteessä

Euralaisella Kaunismäen tilalla päästiin oman väen kesken mansikan makuun jo juhannuksen tienoilla, jolloin harson alta käytiin napsimassa ensimmäisiä punaisia marjoja.

– Meillä ei ole hoppua kauppojen eteen kojumyyntiin, sillä mansikoitamme ostetaan suoraan tilalta ja pääasiassa pakastettavaksi, tilan emäntä Minna Laine kertoo.

Mansikoiden poiminta on monesti Kaunismäen tilalla aloitettu jo kesäkuun lopulla, mutta kylmien ilmojen vuoksi poiminta pääsi tänä vuonna kunnolla käyntiin vasta toukokuun puolella.

Viime päivien helleolosuhteet eivät ole mansikalle aivan optimaaliset, sillä kovassa kuumuudessa marjat voivat jäädä pienikokoisiksi kypsyessään niin nopeasti.

– Parhaiten mansikka viihtyisi ja kasvaisi aurinkoisessa, mutta vain hieman yli 20-asteisessa säässä, Laine kertoo.

Kaunismäen tilalla mansikoita poimii kuusi paikallista poimijaa, joista yksi on perheen oma tytär.

Euralaiset nuoret Veera Valli ja Matilda Issakoff aloittivat kesätyönsä Kaunismäen tilalla mansikoita poimien alkuviikolla.

– Aurinkorasvakerroksen on saanut levittää jo heti aamulla, Veera Valli kertoi tyttöjen aurinkoisesta työmaasta.

– Työt aloitetaan aamuseitsemältä, jolloin osa mansikkariveistä on vielä varjon puolella. Työt loppuvat yleensä siinä yhden maissa, sillä ei iltapäivän kuumuudessa enää jaksa poimia, Minna Laine luonnehti nuorten helteistä kesätyötä.