Pengertien kiellosta valitus KHO:lle – "Johtaisi järjettömään tilanteeseen"

Tulkinta kiellosta johtaisi kaiken estämiseen metsien hakkuita myöten.

Rauman telakan alueelta Järviluotoihin vievää pengertietä ei voida rakentaa valmiiksi rakennuskiellon vuoksi. Muutosta siihen haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Rauman kaupungin ja Rauman Satama Oy:n yhteinen valitus ja valituslupahakemus koskien pengertien rakentamiskieltoa on valmistunut. Korkeimmalta hallinto-oikeudelta haetaan valituslupaa vedoten tapauksen ennakkoluonteeseen.

Valitusasiakirjat on laatinut kaupungin ja sataman yhteisesti palkkaama asianajaja.

Asianajolaskuksi on arvioitu noin 15 000 euroa, jonka maksavat kaupunki ja satama yhdessä.

Muutosta haetaan Turun hallinto-oikeuden päätökseen, jolla se pysytti voimassa ely-keskuksen aiemmin langettaman rakennuskiellon.

Kielto asetettiin, koska rakentamisen arvioitiin hävittävän pesiä ja häiritsevän pesintää Järviluodoilla, joissa asuu harmaahaikara- ja merimetsoyhdyskunnat.

Satama ja kaupunki ovat sitä mieltä, ettei pengertien rakentaminen ole luonnonsuojelulain tarkoittamaa tahallista vahingoittamista tai häirintää vaan alueen rakentamista lainvoimaisen luvan nojalla.

Estäisi metsien hakkuutkin

Osapuolet aikovat vedota myös siihen, että kielto elyn ja hallinto-oikeuden tapaan tulkittuna johtaisi käytännössä "täysin järjettömään tilanteeseen metsätalouden, rakentamisen ja muun maankäytön kannalta".

– Tulkinta tarkoittaa, että kaikki lintujen elinympäristöt tulisi katsoa suoraan lain rauhoitussäännösten nojalla suojelluiksi. Tämä estäisi esimerkiksi metsien hakkuut tai uusien alueiden rakentamisen, sillä käytännössä kaikissa luonnonympäristöissä elää oma vakiintunut lajistonsa, joka hyödyntää samoja pesäpaikkoja vuodesta toiseen, valituksessa todetaan.

Viranomaisen korvattavaksi

Valituksessa katsotaan, että ely-keskuksen kieltopäätös loukkaa toimijoiden luottamuksen ja omaisuuden suojaa.

Rakentaminen on lainvoimaisen vesitalousluvan ja oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukaista.

Lisäksi vedotaan alueen sijaitsevan sataman yhteydessä, sen olevan jo pitkälle rakennettu ja tehtyjen investointien olevan merkittävät.

Valittajat vaativat kaikkien oikeuskulujensa korvaamista, koska kyse oikeudenkäynti on aiheutunut viranomaisen virheestä.

Lisäksi pyydetään KHO:ta käsittelemään valitus kiireellisenä johtuen viivästymisestä aiheutuvasta ja aiheutuneesta haitasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut