Penkkareiden ajankohta mietinnässä

Tänä vuonna mennään vielä vanhalla sabluunalla, ensi vuonna voi jo olla toisin.

Mikään ei ole ikuista. Lukioiden abiturienttien penkinpainajaisia eli penkkareita on totuttu viettämään viikon 7 torstaina. Enää se ei ole itsestäänselvyys.

– Penkkarien päivämäärää ei ole missään määrätty. Asetuksessa on säädetty vain kouluvuoden päivien määrä ja se, että lukuvuosi loppuu viikon 22 lauantaina, Eurajoen lukion vs. rehtori Ilkka Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan perinteisesti on pyritty siihen, että kaikissa lukioissa penkkareita vietettäisiin samana päivänä.

– Onhan penkkarit valtakunnallinen perinne ja tapa.

Penkkarit aikaisemmin?

Muutoksen tuulet puhaltavat kuitenkin nyt myös penkkareihin. Viime syksystä asti ei ole enää ollut erillisiä kuuntelun ylioppilaskokeita, vaan kuuntelu on samassa yhteydessä kirjallisen kokeen kanssa. Perinteisesti penkkarit ovat olleet heti kuuntelukokeiden perään.

Heikkilä paljastaa, että lukioiden rehtoreilla on sekä valtakunnallisesti että maakunnallisesti ollut keskustelua penkkarien ajankohdasta. Esille on heitetty ajatus, että ensi vuonna penkkarit olisivat jo viikolla 6.

– Abeilla koulu loppuu tuolloin. Nyt siihen jää tyhjä viikko ennen penkkareita. Aikaistamalla penkkareita abit saisivat tavallaan viikon lisää lukulomaa, Heikkilä perustelee.

Esimerkiksi Jyväskylässä penkkareita aikaistettiin jo täksi vuodeksi. Siellä penkkarit ovat torstaina 7.2. ja vanhojen tanssit heti perään 8.2.

Absurdi ajankohta

Rauman Lyseon lukion rehtori Matti Saarivuori muistuttaa, että penkkarit ovat abien järjestämä tapahtuma eikä koulun.

– Penkkarit on instituutiona menettänyt merkitystään luokattoman lukion ja hajautettujen ylioppilaskirjoitusten takia, Saarivuori miettii.

Penkkarien perinteistä ajankohtaa viikolla 7 Saarivuori pitää jopa vähän absurdina.

– Luokattoman lukion takia osa abiturienteista tulee takaisin kouluun penkkarien jälkeen.

Sama ongelma on Saarivuoren mukaan vanhojen tansseissa. Oppilaita tulee ja menee, eikä aina ole selkeää, ketkä ovat koulun vanhimpia.

– Toivottavasti tälle tapahtuu jotain joskus.

Opiskelijoille tärkeää

– Opiskelijoille penkkarit ovat todella tärkeä perinne. Kun turvallisuusmääräyksiä tiukennettiin, meille oli Raumalla heti itsestään selvää, että penkkarit järjestetään silti, viime vuoden loppuun lukio oppilaskunnan puheenjohtajana toiminut Milla Heino sanoo.

Raumalla onkin nyt tehty penkkareiden eteen iso työ. Heino toivookin, että heidän työtään käytetään tulevina vuosina hyödyksi.

– Nyt on valmiina turvallisuussuunnitelma ja ohjeet.

Penkkareiden aikaistamista ei Heino suoraan tyrmää. Hän kuitenkin huomauttaa, että nykyinen ajankohta sopii hyvin, jotta saadaan penkkarit ja vanhojen tanssit perättäisiin päiviin.

– Meillä on tällä viikolla vielä koeviikko menossa. Järjestelyjen kannalta on helpompaa, että penkkarit ovat vasta ensi viikolla.

Eurajoella ja Raumalla mennään ainakin tänä vuonna perinteisen kaavan mukaan. Penkkarit ovat torstaina 14.2. ja vanhojen tanssit perjantaina 15.2.

Rauman abien penkkariajelu 2019

Aikataulu:Klo 12.30 lähtö Rauman lukioltaklo 12.35–12.45 Syvärauman kouluklo 12.55–13.05 Raumanmeren kouluklo 13.10–13.20 Pyynpään kouluklo 13.30–13.35 Vanha Raumaklo 13.45–13.55 Helkkilän päiväkoti/Uotilan päiväkotiklo 14.10–14.20 H.J. Nortamon koulu/Nanun kouluklo 14.25–14.35 Karin kouluklo 14.40–14.50 Normaalikoulu/OKLklo 14.55–15.05 Winnova/Samkklo 15.15 takaisin lukiolla

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut