Perinteinen aito saunapalvikinkku sai EU-nimisuojan

Saunapalvikinkun erityinen valmistustapa on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista. Paikallista saunapalvikinkun tuotantoa edustaa Kivikylä.
Saunapalvikinkun erityinen valmistustapa on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista. Paikallista saunapalvikinkun tuotantoa edustaa Kivikylän Kotipalvaamo. Arkistokuva: Esa Urhonen

Alkuvuodesta 2017 suomalaisia puhututti Euroopan unionin asetus, joka uhkasi lopettaa perinteisen saunapalvin valmistamisen. Uhan taustalla oli asetus tiukentuneista elintarvikkeiden PAH-yhdisteiden enimmäismääristä. Suomi haki kuitenkin niin sanottua pysyvää poikkeuslupaa perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden PAH-pitoisuuksien raja-arvoihin, ja lupa heltisi muutamaa vuotta myöhemmin.

Tänään sai päätöksensä Saunapalviyhdistys ry:n edistämä EU:n nimisuoja-asia, joka suojaa nyt perinteisesti palvattua kinkkua kriteerillä ”tuotanto ja valmistus perinteisellä maantieteellisellä alueella”, kun Euroopan komissio näytti viimein vihreää valoa suomalaisten hakemukselle. Päätös koskee nimeä "aito saunapalvikinkku" ja tarkasti määriteltyä perinteistä valmistusmenetelmää.

– Tuntuu hyvältä. Prosessi on ollut pitkä, yli neljän vuoden mittainen, ja nyt se on sitten varmaa. Nimisuoja on merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille, Saunapalviyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Mattila hymyilee tyytyväisenä.

Alkuperä kodeissa

Saunapalvaus alkoi Suomessa 1800-luvulla lihan kotipalvauksena. Koska suola on ollut aikoinaan kallis ja arvokas tuontituote, ovat kekseliäät suomalaiset myös parantaneet lihatuotteittensa säilyvyyttä savusaunan savun avulla.

Lämmitykseen käytettiin yksinomaan lehtipuuta, ja varsinkin leppähalot antoivat palvatulle lihalle sen ominaisaromin. Leppähaloista ei tingitä edelleenkään, ja koko valmistusprosessi mukailee vanhoja perinteitä.

Kuluttajalle EU:n nimisuojajärjestelmän tuoma suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan. Suomalaistuotteista suojatun maantieteellisen merkinnän nimisuojan ovat aiemmin saaneet Kainuun rönttönen, Puruveden muikku, suomalainen vodka sekä suomalainen hedelmä- ja marjalikööri.

Suojattu alkuperänimitys on myönnetty Lapin poron lihalle, Lapin poron kuivalihalle, Lapin poron kylmäsavulihalle, sahdille ja Kuusamon muikulle Kitkan viisas. Aito perinteinen tuote -merkkiä saavat käyttää kalakukko ja karjalanpiirakka.