Perjantain koronaseuranta: Lasten ja nuorten harrastukset pysähdyksissä ainakin vielä ensi viikon

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saapui Säätytalolle parlamentaariseen keskusteluun koronan exit-strategiasta Helsingissä torstaina 8. huhtikuuta 2021. KUVA: Markku Ulander

14.20: Ammatillinen koulutus lähiopetukseen 19.4.

Lukioiden tapaan myös ammatillinen keskiasteen koulutus siirtyy näillä näkymin lähiopetukseen ensi viikon jälkeen. Winnovalla on kuitenkin siihen saakka eri linjauksia eri alueilla. 

Raumalla ollaan koko ensi viikko etäopetuksessa. Porissa, Ulvilassa ja Varsinais-Suomessa opetetaan hybridimallilla. 

Kaikki yksiköt siirtyvät lähiopetukseen 19.4.


13.30: Harrastusrajoitukset pysyvät Raumalla ainakin vielä ensi viikon

Rauman kaupunki on linjannut harrastustoiminnan ja keskiasteen koulujen koronarajoituksia Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositusten mukaisesti.

Linjauksen mukaan yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta pysyy keskeytyksissä ainakin vielä ensi viikon. Lapset ja nuoret pääsevät takaisin harrastusten pariin näillä näkymin asteittain 19.4. alkaen. 

Lukiot jatkavat etäopetuksessa yhtä pitkään eli ainakin ensi viikon. Julkisten tilojen, kuten kirjastojen, asteittaista avaamista toukokuussa harkitaan.

Rajoitusten vähittäinen poistaminen edellyttää kuitenkin sitä, ettei tautitilanne merkittävästi huonone.

Kaupungijnohtaja Johanna Luukkonen harmittelee, että Rauma on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen viimeaikaisten muuntovirustartuntojen vuoksi.

– O Vaikka jaksaminen alkaa olla koetuksella, repsahduksiin ei ole varaa. Koronatilanteen selättämiseksi tarvitaan vielä yhteistä tsemppaamista ja jaksamista. Ohjeistuksia noudattamalla pääsemme kohti parempaa ja valoisampaa kevättä, hän sanoo kaupungin tiedotteessa.


11.55: Raumalla taas nollapäivä, Eurassa kolme tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perjantain koronaluvut olivat raumalaisittain jälleen hyviä, sillä tartuntoja kirjattiin pyöreä nolla. Kaupunki palasi nollalinjalle eilisen neljän kirjatun tartunnan jälkeen.

Eurassa tartuntoja oli sen sijaan kolme ja Laitilassa yksi.


10.22: Hallituksen suunnitelma: yleisötilaisuuksia ehkä jo kesäkuussa, jopa aiemmin

Hallitus on julkaissut koronarajoitusten niin sanotun exit-strategian. Kyseessä on suunnitelma rajoitusten purkamisesta ja sen tavoiteaikataulusta.

Hallituksen tiedotteen mukaan suunnitelman tarkotiuksena on luoda selkeä näkymä yhteiskunnan avautumiseen. Tutkimustietoon, mallinnuksiin ja ennusteisiin perustuva suunnitelma sisältää aikataulun ohella epidemiologiset edellytykset, joilla rajoituksia on tarkoitus purkaa eri vaiheissa. Tilannetta arvioidaan kahden viikon välein.

Hallitus painottaa, että purkamisaikatalua voivat hidastaa niin suuri tartuntamäärä, rokotteiden saatavuuden vaikeudet tai virusmunnokset. Niinpä hallitus korostaa suositusten ja rajoitusten noudattamisen merkitystä erityisesti huhti-toukokuun aikana. Siitä ja rokotusten edistymisestä riippuu, kuinka normaaliksi arki voi palate kesä-heinäkuussa.

Jos kaikki sujuu hyvin, ensimmäisiä yleisötilaisuuksia voisi järjestää monilla alueilla jo kesäkuussa, erittäin hyvän tautitilanteen alueilla jo aiemminkin.

Koko suunnitelma on ladattavissa valtioneuvoston verkkosivuilta.

Tavoiteaikataulu tiivistettynä

HUHTIKUU

 • Epidemian nopean kiihtymisen uhan takia asetetut lisärajoitukset poistuvat,
  palataan alueellisiin toimiin
 • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa
 • Julkisia ja yksityisiä tiloja avataan (mm. kirjastot ja museot)
 • Työmatkaliikenne EU-alueella sallitaan

TOUKOKUU

 • Epidemian nopean kiihtymisen uhan takia asetetut lisärajoitukset poistuvat,
  palataan alueellisiin toimiin
 • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa
 • Julkisia ja yksityisiä tiloja avataan (mm. kirjastot ja museot)
 • Työmatkaliikenne EU-alueella sallitaan

KESÄKUU

 • Kokoontumisrajoituksia lievennetään
 • Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään
 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa
 • Yleisötilaisuudet osallistujarajoituksin alkavat
 • Sisärajavalvonta päättyy

HEINÄKUU

 • Kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan
 • Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan

10.05: RMJ jää tänäkin kesänä pitämättä

Raumanmeren Juhannus (RMJ) peruuntuu tänäkin kesänä koronatilanteen ja siihen liittyvien rajoitusten vuoksi. 

– Olimme loppuun asti toiveikkaita ja kartoitimme erilaisia vaihtoehtoja festivaalin mahdollistamiseksi turvallisesti ja vastuullisesti. Meidän on kuitenkin nyt todettava taistelun olevan vielä kesken ja nöyrryttävä, että näissä olosuhteissa ei pystytä järjestää RMJ:n arvoista tapahtumaa, toteaa tuotantopäällikkö Jonna Myllykangas Nelonen Media Livestä.

Lue lisää: RMJ jää väliin tänäkin juhannuksena – festivaalia ei pystytä järjestämään koronan aiheuttamista rajoitteista johtuen


9.10: Rauma rokottaa ensi viikolla 70 vuotta täyttäviä ja sitä vanhempia

Raumalla voi varata nyt ensi viikon rokotusaikoja. Rokotusvuorossa ovat tänä vuonna tai jo aiemmin 70 vuotta täyttäneet sekä kymmenen vuotta nuoremmat riskiryhmäläiset.

Jo 70 vuotta täyttäneet voivat varata aikoja verkossa Kansalaisten terveyspalvelussa (rauma.terveytesi.fi) jo tänään perjantaina. Lauantaina ajan voi varata myös puhelimitse (044 403 2687) kello 8-15. Ajanvaraukseen jätetään takaisinsoittopyyntö.

Vasta myöhemmin tänä vuonna 70 vuotta täyttävät sen sijaan voivat varata rokotusaikoja ainoastaan puhelimitse lauantaina. Numero ja soittotapa on sama kuin edellä.

Lauantaina puhelimitse aikoja voivat varata myös tänä vuonna 60 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat riskiryhmä 1:een kuuluvat. 

Raumalla rokotetaan ensi viikolla lisäksi yksityisen omais- ja kotihoidon asiakkaita.

Riskiryhmä 1

Henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto

 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

7.26: Hallituksen vuotanut exit-strategia virallisesti julki

Hallitus kertoo tänään aamupäivällä tiedotustilaisuudessaan niin sanotun exit-strategian sisällöstä. Siinä esitellään koronarajoitusten purkamista ja niiden aikatauluja.

Strategiasta on vuotanut jo julkisuuteen alustavia tietoja. Niiden mukaan Suomea avattaisiin mahdollisesti jo huhtikuun puolella ja esimerkiksi toukokuussa poistettaisiin kirjastojen sulkemisia. Suunnitelman virallisen esittelyn jälkeen se lähetään yleiselle lausunto- ja kommentointikierrokselle.

Hallituksen tiedotustilaisuus alkaa kello 9.30 ja sitä voi seurata suorana valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

STT


7.25: Kiuru Ylellä: Astra Zenecan rokote voi vaikuttaa rokotekattavuuden tavoitteisiin

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sanoi Ylen A-Talkissa torstaina, että on tärkeää pitää mielessä, että exit-strategia tähtää tulevaisuuteen. Suomi ei ole hänen mukaansa exit-pisteessä. Edessä voi olla vielä lisärajoituksia, riippuen koronaepidemian kulloisestakin tilanteesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) puolestaan kehotti ohjelmassa hallitusta pitämään kiinni asettamastaan rokotekattavuuden tavoitteesta. Hallituksen tavoitteena on hänen mukaansa ollut, että kesällä rokotekattavuus olisi 70 prosenttia väestöstä.

Lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotteeseen liittyvät harvinaiset veritulppasivuoireet ja Euroopan lääkevirasto EMA:n tällä viikolla tekemät löydökset vaikuttavat Kiurun mukaan myös Suomessa tehtäviin rokotuksiin.

– Astra Zenecan rokote ei ole sillä tavalla kokonaisuudessa käytössä kuin olemme ajatelleet, joten se vaikuttaa rokotestrategiaan. Meillä on ollut halu toteuttaa EU:ssa asetettua 70 prosentin tavoitetta kansakunnan rokottamiseksi, Kiuru sanoi.

– Lähtökohtana on ollut, että pääsemme kesällä toteamaan, että kaikki halukkaat aikuiset olisivat saaneet rokotteet. Tältä osin pelkona on, että tämä (Astra Zenecan rokotteen käytettävyys) asettaa rokotekattavuutta eri asentoon.

STT