Perjantain koronaseuranta: Raumalla 11 uutta tartuntaa – Rauman kaupunginjohtaja korostaa rajoitusten noudattamista

Tanssiminen on nyt kielletty muun muassa ravintoloissa. KUVA: arkisto/Esa Urhonen

Klo 18.00: Ensi viikolle vielä rokotusaikoja, varata voi sunnuntaina

Rauman terveyspalveluissa on vielä runsaasti vapaita koronarokotusaikoja ensi viikolle. Viikon 10 rokotusaikoja voi varata sunnuntaina 7.3. kello 9–16 puhelimitse numerosta 044 403 2687 niin kauan, kun vapaita aikoja riittää.

Rokotusajat on tarkoitettu yli 80-vuotiaille sekä alle 70-vuotiaille vakavalle koronavirukselle erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia sairastaville henkilöille.

80 vuotta täyttäneet henkilöt voivat hyödyntää myös nettiajanvarausta osoitteessa rauma.terveytesi.fi. Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen.

80-vuotiaille ja sitä vanhemmille järjestetään rokotustilaisuuksia Kauppiksen liikuntasalissa, osoitteessa Satamakatu 26. Tilaisuudet pidetään maanantaista torstaihin 8.–11.3. kello 8.30–15.30.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvien eli vakavalle koronavirukselle erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia sairastavien henkilöiden rokotukset jatkuvat viikolla 10 pääterveysasemalla, osoitteessa Steniuksenkatu 2.

Riskiryhmään 1 kuuluvat seuraavat sairaudet: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus (Satakunnan sairaanhoitopiiri rokottaa dialyysipotilaat), vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä Downin oireyhtymä.

– 70–79-vuotiaiden rokotusvuoroista ilmoitetaan myöhemmin, kun 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat on saatu ensin rokotettua. 70–79-vuotiaat eivät voi vielä varata rokotusaikoja, terveyspalvelujen ylihoitaja Marja Lehtimäki muistuttaa.

Klo 13.45: Raumalla 11 uutta koronatartuntaa

Raumalla todettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan perjantaina 11 uutta koronatartuntaa. 

Eurajoella todettiin 1 tartunta, Uudessakaupungissa 4 tartuntaa ja Porissa 5.

Suomessa raportoitiin kaikkiaan 704 uutta koronavirustartuntaa.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on nyt Suomessa runsaat 143 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. 

Ikääntyneistä 80 vuotta täyttäneistä ainakin yhden rokotepiikin on saanut noin 195 000 ihmistä.
Toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa nyt yhteensä noin 84 200.

Suomalaisille on tehty tähän mennessä runsaat 3,4 miljoonaa koronatestiä.


klo 13.41: Rauman kaupungilla jo kaikki koronakeinot käytössä – kaupunginjohtaja korostaa rajoitusten noudattamista

Rauman kaupunki on jo ottanut käyttöön kaikki toteutettavissa olevat toimenpiteet, joten kaupungin palveluihin ei aluehallintoviraston torstain rajoituksista ei aiheudu uusia muutoksia. Yläkoulut ovat siirtyneet menestyksekkäästi etäopetukseen torstaina 4.3.

– Rauma on toiminut koronatilanteessa etupainotteisesti. Kaikki mahdolliset toimenpiteet on jo tehty ja koronarajoitukset ovat vahvasti käytössä. Jäljellä on enää poikkeusolojen lainsäädännön käyttöönotto, mikäli Suomen hallitus katsoo tilanteen sitä vaativan. Toivon, että nykyiset toimenpiteet ja sitoutuminen vievät kuitenkin oikeaan suuntaan. Jokaisen tulee noudattaa annettuja ohjeita, jotta Rauman koronatilanne saadaan kääntymään parempaan päin, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen painottaa.

Aluehallintoviraston määräys tilojen sulkemisesta 8.–21.3. koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun. Määräys käsittää myös rajatut ulkotilat, joita käyttää samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa. Enimmäismääriin ei lasketa mukaan henkilökuntaa. Mikäli asiakas- ja osallistujatila voidaan tosiasiallisesti rajata enintään 10 henkilön käyttöön, toimija voi jatkaa toimintaansa.

Rauman terveysvalvonta tekee tarkastuksia koronaohjeistuksien noudattamisesta ja ohjeistaa yritystoimijoita oikeanlaiseen toimintaan.

Rauman kaupunki on tiistaina 2.3. lähettänyt yrityksille ohjeet tartuntatautilain edellyttämistä lisävelvoitteista. Ohjeita tullaan täsmentämään valtakunnallisten ohjeiden mukaan.

Rauman kaupunki suosittelee, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä ja julkisissa tilaisuuksissa noudatetaan 6 henkilön enimmäismäärää.


10.05: Koronatilanne pahenee myös Vakka-Suomessa

Koronaepidemia on pahentunut myös yhteistoiminta-alueella Vakka-Suomessa, kertoo Uusikaupunki tiedotteessaan.

U:gissa on epidemian aikana todettu 141 ja Pyhärannassa 12 tartuntaa. Muiden yhteistoiminta-alueen kuntien tartuntamäärä on yhteensä 16.

Tilanne on viime viikkoina heikentnyt. Viime viikolla U:gissa todettiin 14 ja tällä viikolla 22 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana on U:gissa nyt hieman yli 180.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen vetoaa kuntalaisiin kontaktien minimoimiseksi. Hän muistuttaa, että tartunnat ovat erityisen yleisiä nuorten aikuisten ja työikäisten joukossa.

- Nyt jos koskaan tulee välttää kaikkia tarpeettomia kontakteja niin työ- kuin yksityiselämässä ja myös tarpeetonta matkustamista on vältettävä, hän sanoo tiedotteessa.


8.28: KSML: koronarokotteita 12-vuotiaille ehkä jo syksyllä

Koronarokotuksia voitaisiin antaa Suomessa syksyllä jo 12-vuotiaille, arvioi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet Keskisuomalaiselle.

Tällä hetkellä Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta voidaan antaa yli 16-vuotiaille ja muiden valmistajien rokotteita yli 18-vuotiaille. Rokoteyhtiöt ovat kuitenkin jo tutkineet koronarokotteiden antamista myös 12 vuotta täyttäneille.

Rämetin mukaan kestää kuitenkin pidemmän aikaa, että koronarokotteita voisi antaa vielä tätäkin pienemmille lapsille.
Hänen mukaansa eräs tulevaisuuden mahdollinen skenaario on, että koronarokotus lisättäisiin Suomessa lasten rokotusohjelmaan.

STT


7.35: Kaupunki tiedottaa tänään, miten avin määräykset toteutetaan

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoi torstaina koronaepidemiaan liittyvistä päätöksistä, jotka koskevat Satakunnan ja Varsinais-Suomen kuntia. Päätöksissä käsitellään muun muassa lähikontaktien välttämistä asiakastiloissa sekä asiakastilojen sulkemista.

Käytännössä rajana on muun muassa ulkotiloissa 50 hengen ja sisätiloissa 10 hengen samanaikainen oleskelu.

Rauman kaupungin koronajohtoryhmä kokoontuu tänään käsittelemään avin linjauksia ja niiden paikallista toteutusta. Ryhmän on määrä kertoa omista päätöksistään kokouksen jälkeen.


Telakalle palaavien työntekijöiden jono perjantaiaamuna. KUVA: Lukijan kuva

7.15: Rauman telakalla pitkä aamujono mittausten vuoksi

Rauman telakalle saapuvat työntekijät joutuivat aamulla jonottamaan portin ulkopuolella, koska jokaisen saapujan lämmön mitaus ruuhkautti portin. Asiasta kertoo paikalla ollut henkilö.

Ruumiinlämmön mittauksella pyritään poimimaan saapujien joukosta mahdollisia koronaan sairastuneita. Mittaus on osa Rauma Marine Constructionsin (RMC) toimenpidevalikoimaa koronatilanteen saamiseksi kuriin. Kuumeettomuuden ohella töihin pääsyn edellytyksenä on muun muassa kaksi negatiivista koronatestitulosta.

Pysähdyksissä ollutta telakan tuotantoa ollaan käynnistämässä asteittain. Torstaina kerrottiin telakan tämän viikon lisätesteissä löytyneen 12 uutta koronatartuntaa.


7.10: Tanssiminen ja karaoke ovat nyt pannassa

Koronatartuntojen hillitsemiseksi annettu valtioneuvoston asetus kieltää tästä päivästä lähtien muun muassa tanssimisen ja karaokelavalla laulamisen ravintoloissa. Nyt sovellettava asetuksen kohta kieltää asiakkaiden oleskelun ravitsemisliikkeissä muualla kuin heille valituilla istumapaikoilla.

Poikkeuksia ovat muun muassa ravintolaan saapuminen ja sieltä lähteminen, ruoan ja juoman noutaminen tiskiltä sekä wc-tiloissa käynti, kertoi STT:lle asetusta valmistellut sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen torstaina.

– Ravitsemisliikkeen on huolehdittava, että asiakkaat eivät liiku sieltä istumapaikaltaan. Se on se pääsääntö. Sitten on kirjoitettu neljä poikkeusta: ensimmäinen on se, että asiakkaat saavat kulkea paikoilleen, kun he saapuvat. Toinen poikkeus: kun he lähtevät. Kolmas poikkeus: kun he menevät esimerkiksi mahdolliseen tupakkakoppiin tai saniteettitiloihin. Neljäs poikkeus: kun he hakevat ruokaa tai juomaa esimerkiksi baaritiskiltä tai buffet-pöydästä, Tuominen kertoo.

Sääntöjä rikkova asiakas voidaan poistaa ravintolasta. Asetus on voimassa kesäkuun loppuun, mutta rajoitus voidaan poistaa epidemiatilanteen parannuttua.

Hallitus kaavailee myös ravintoloiden sulkemista kokonaan kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla kolmen viikon ajaksi maanantaista alkaen. Asia on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja voi tulla voimaan ensi viikon alulla.

STT